![]() |
Czwartek
20.04.2006nr 110 (0263 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: dzik z rożna (NOWY TEMAT) Autor: mikron godzina: 18:22 Planowana jest impreza na której ma byc serwowany dzik z rożna, przyrządzany w ogrodzie na łonie natury - dzik w całości tuszy. Jak przygotowuje się dzika? Podobno należy przed pieczeniem na rożnie podgotować. Czy należy tego dzika peklować, bejcować i w jakim czasie? Pytam bo na strzelnicy organizator przygotował takiego dzika na rożnie i każdy mógł sobie porcje odkroić, ale nie było to smaczne. Jak zrobić żeby było smaczne? Autor: Kosmaty godzina: 20:42 Witam Specjalistą od potraw z dziczyzny nie jestem, ale swego czsu sam przyżądziłem dzika w całości i nieskromnie przyznam że wyszło mi to całkiem nieżle. Ale do tego efektu przyczyniły się nie tyle moje umiejętności kucharskie ( bo w tym przypadku nie są one potrzebne) , a sposób przyrządzenia, którym podzielił sie ze mną kolega..Nie mniej satysfakcą mie to ogarnęło zwłaszcza że dzik był przeze mnie strzelony to raz, i i znacznie mniej smaczne jak sam piszesz jadać mi się zdarzało to dwa. A sposób na dzika jest taki: Jeśli masz na to czas to zamroź tuszę na parę dni żeby nieco skruszała. Po wyjęciu z zamrażarki włóż do beczki z zalewą. Zalewę stanowić powinna mocna solanka z "maggi". W beczce tej dzik powinien pobyć ze trzy - cztery dni ( w zależności od wielkości zwierza i Twego uznania ). Od czasu do czasu należy dobrze zawartością beczki zamieszać. Dzika wyjmujemy z zalewy już w dniu podania szprycujemy go dokładnie solanką wzbogaconą o dużą ilość "maggi" ( ta przyprawa nadaje specyficznego smaku, ale nie przeholuj ) i przyprawami według uznania - pieprz, liść laurowy, gałka, majeranek i co tam jeszcze dobrego masz pod ręką. Po naprawdę starannym naszprycowaniu zwierza tym specyfikiem natrzyj go pieprzem. Kolejnym etapem jest wędzenie na tyle długie aby dzik nabrał odpowiedniej barwy i aromatu. Jest to kwestia kilku godzin. Po wyjęciu tuszy z wędzarni musisz ją jeszcze sparzyć, aby mięso zmiękło i nabrało soczystości. Najlepiej zrobić to najzwyklejszym parniku, chyba że masz odpowiedniej wielkości kocioł. Musisz uważać, aby woda była gorąca ale nie wrzała ( ok 80 stopni C) Jeśli zagotujesz dzika to rozpadnie się przy wyjmowaniu. ta czynność powinna trwać okolo dwie godziny ( przy dziku 30-40 kg) jest to czas wystarczający aby mięso nabrało odpowiednich właściwości i na tyle krótki aby nie straciło zbyt wielu przypraw. Najlepiej jest czas wędzenia i parzenia dostosować tak aby dzika wyjąć z wody tuż przed imprezą. Ciekawy efekt uzyskasz posypując go przed podaniem papryką w proszku ( nabierze przyjemnej bawy). Jeśli impreza odbędzie się wieczorem zrobisz wrażenie na uczestnikach polewając go spirytusem i podpalając. Tak przygotowany jest gotowy do spożycia i smakuje naprawdę nieźle. W czasie trwania imprezy można podgrzewać go układając kawałki mięsa na grillu, lub powiesić całego na rożnie i utrzymywać pod nim żar. Mam nadzieję że pomogłem choć troszkę. pozdrawiam i życzę udanej zabawy z tym dzikiem. |