Środa
28.08.2013
nr 240 (2950 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kiszenie ogórków.

Autor: lzb  godzina: 00:27
ten środek sezonu chyba już był - jest jedna podstawowa tajemnica dotyczaca kiszenia, kto wie ten będzie miał twardego ogórka przez całą zimę!!!. -d_b-

Autor: drago  godzina: 05:47
taaa...gimnastykować się...?DB ;-]]]

Autor: Pawel B  godzina: 07:28
Zalewa : Na 1 lit wody 3dkg soli, 1 dkg cukru. Dodatek do ogórków: koper z nasionami, czosnek, chrzan, gorczyca, liście winogronu i czarnej porzeczki. Ilość dodatków wedle uznania. Najlepsze ogórki są te kiszone w bańkach 5lit po wodzie mineralnej przechowywane w chłodnym pomieszczeniu. Pozdrawiam Paweł

Autor: jurek123  godzina: 09:31
U mnie już po ogórkach .Zakisiłem ze swojej mini działeczki 90 słoików litrowych .Ogórki kiszę sam bo jak stwierdziła żona jak ja przygotuję żaden słoik się nie zepsuje. Podstawa to dobrze wymyte słoiki i wieczka.Ogórki zawsze zebrane rano by były jędrne .Do słoiczków kładzione ściśle ,właściwie upychane.Dodatki to gotowy susz do zakwaszania kupiony w sklepie ,do tego dodatkowo gorczyca oraz ząbek czosnku na każdy słoik mimo że są w suszu,oraz po jednym liściu wiśni na każdy .Woda gotowana z dodatkiem soli.Czubata łyżka stołowa na każdy litr wody.Do słoika wychodzi 0.6 litra wody.Zalewam gorącą zagotowaną wodą pod sam wierzch i zakręcam wieczka.Jak słoiki ostygną zabieram do piwnicy i stawiam na półce.Ogórki wychodzą super i bywa że jak nie zjemy stoją dwa lata bez problemu. Pozdrawiam

Autor: ORDYNAT  godzina: 09:37
IzB ... podziel się ... na priv ... proszę. Teść w studni chowa w 5L butlach po mineralnej, ale przepisu nie mam. U rodziców czasami nie wyszły, Mama twierdziła, że to z powodu wody.

Autor: drago  godzina: 09:39
OK...tylko kto zdradzi tajemnicę ?-" jak mieć twardego ogóra przez caaaałą zimę" ? DB :-{

Autor: ala  godzina: 10:50
Robię identycznie jak Jurek123. Taki przepis zapewnia "twardego ogórka przez całą zimę" nie tylko w słoiku. DB Ala

Autor: ORDYNAT  godzina: 22:40
... podobno czosnek ....