![]() |
Poniedziałek
08.12.2014nr 342 (3417 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: flaki z jelenia Autor: mam nick jak nikt godzina: 20:29 Za pierwszym razem wyprałam w pralce- oczywiście po wymoczeniu w wodzie z solą. I powiem szczerze, że nic to nie zmienia. Jak wymoczysz w wodzie z dużą ilością soli to schodzi elegancko bez żadnego problemu. Nie parzę i nie cuduję. Jedna uwaga jak łania jest słusznego wieku to choćbyś na uszach stawał to flaki będą żółte- to samo z bykami. Z cielaka albo łańki w 2 roku to są bielutkie. Jest też taki sposób, że zostawia się cały żołądek z treśćią na kilka godzin i też wtedy te fusy schodzą bezproblemowo, nie wiem tylko czy same flaki od tego procesu nie zaśmierdną... Nie próbowałam. I prawdę napisał deer.hunter lepiej od razu obrabiać kilka żołądków na raz bałagan taki sam jak przy jednym, a przynajmniej jest co zjeść :) Jak mam za dużo na jedno posiedzenie to sobie takie lekko obgotowane flaki zamrażam. |