Poniedziałek
10.07.2006
nr 191 (0344 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Szpinak  (NOWY TEMAT)

Autor: Kłysz  godzina: 23:18
Ponieważ przy panującej aurze nie odczuwam szczególnego pociągu do spożywania potraw mięsnych proponuję dzisiaj coś lżejszego, a mianowicie zapiekany makaron ze szpinakiem. Można oczywiście użyć tej zieleniny w formie świeżej, ale ja jako człek leniwy kupuję zazwyczaj szpinak mrożony, osobiście polecam model z załącznika. Proces wykonawczy wygląda mniej więcej następująco: 1. Na masełku duszę 1 lub 2 drobno pokrojone młode cebule, po ich zeszkleniu wrzucam na patelnię zamrożony szpinak. Duszę do całkowitego rozmrożenia. Powstaje taka dość rzadka pulpa szpinakowa do której dodaję jeszcze trochę słodkiej śmietanki. 2. Pulpę po podduszeniu przyprawiam solą, szczyptą cukru, dośc sporą ilością białego pieprzu i 1 lub 2 ząbkami ( mozna więcej jeżeli ktoś lubi ) rozgniecionego czosnku. cdn. . . . .

Autor: Kłysz  godzina: 23:23
3. Szpinak mieszam z ugotowanym wcześniej makaronem, wsadzam do naczynia do zapiekania, podlewam słodką smietanką i posypuę z góry tartym żółtym serem. No i zapiekam, w piekarniku albo "na placie". Trwa to około 25 min, ser musi się całkowicie rozpuścić. cdn. . . . .

Autor: Kłysz  godzina: 23:28
4. Po zapieczeniu wygląda to tak jak w załączniku, obok sałatka z pomidorów ze śmietaną i cebulą o nieprzesadnie włoskim rodowodzie, ale dobrze się kojarząca z tym daniem. Kocham tą sałatkę i dlatego ją polecam ale każdy może sobie sprokurować dodatki wedle upodobania . . . . .

Autor: Kłysz  godzina: 23:33
5. A tak to wygląda już na talerzu, wersja na obiad piątkowy czyli bezmięsna. Miłośnicy historii najnowszej i Barów Mlecznych mogą sobie w ramach wspominek zjeść to w poniedziałek . . . . .

Autor: Kłysz  godzina: 23:39
6. A tu wersja na inne dni tygodnia. Widoczne na fotce "miensko" to 1 centymetrowej grubości panierowany plaster mortadeli z papryką usamżony na patelence mniej więcej tak jak schabowy. Mortadela po to żeby utrzymać się w pobliżu basenu morza Śródziemnego . . . .

Autor: Kłysz  godzina: 23:46
O czym warto pamiętać: - masa szpinakowa nie powinna być zbyt gęsta, makaron wchłonie z niej jeszcze trochę wody. - makaron musi być tak leciuteńko niedogotowany, dojdzie jeszcze podczas zapiekania. - jeżeli ktoś lubi ostre i zdecydowane smaki można to zapiec pod pokruszonym serem pleśniowym, np. Rokpolem. Można też dodać do masy szpinakowej pasty achovis z tubki, w taki sposób też się nieźle kojarzy. Życzę smacznego :-)