Poniedziałek
31.07.2006
nr 212 (0365 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: WiśniE i JeżynY

Autor: KacpeR  godzina: 07:42
może być z robakami

Autor: wsteczniak  godzina: 14:06
Natrudziłem się wielce, ale z jeżynami tylko to znalazłem: Wino jeżynowe Sok zjeżynowy zawiera wiele kwasów organicznych i dlatego wymaga znacznego rozwodnienia. 15 kg jagód jeżyny 5 kg cukru matka drożdzowa Burgund pożywka Wycisnąć sok za pomocą sokowiruwki lub sokownika, dodać pożywkę, syrop z cukru, matkę drożdzową i uzupełnić przegotowaną wodą do bjętości 20 litrów. Do butla. Dalej wiadomo. ( Za p. Małgorzatą Caprari "Nalewki. likiery i wina domowe" - podaję. Myślę, że robak mile widziany - bo ileż on w końcu zje ? czy wypije ? Odkryłem też naleweczki: Gorzkie żale, Koniak proboszcza, Kropelki teściowej, Ostatnia przyjemność, Serce batiara........ itd. Zycia zabraknie aby to wszystko wypróbować.

Autor: wosiu  godzina: 14:26
Jeżyny dojrzałe umyć wsypać do słoja zalać spirytusem + przegotowaną wystudzoną wodą w ilości 1 i 1/3 szklanki trzymamy tydzień w słonecznym miejscu dłużej proszę nie trzymać - traci kolor po tygodniu przefiltrować tj zlać spirytus z jeżyn szczelnie zakręcić słój pozostałośc zasypać cukrem trzymać aż do rozpuszczenia się cukru w jeżynach otrzymany skok z jeżyn połączyć ze spirytusem przefiltrować rozlać do butelek Tyle znalazłem Pozdrawiam DB

Autor: ANDY  godzina: 14:40
Szkoda spirytusu na jeżyny , po prostu . Jest tyle innych ziół i owoców ,że na nalewki wystarczy. DB