![]() |
Wtorek
10.10.2006nr 283 (0436 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: opieńki - jak przygotować Autor: kris godzina: 07:51 A może coś takiego ? - moim zdaniem ( i smakiem ) przepis wymarzony dla opieniek i nie tylko !! Grzyby w pomidorach 1. Zalewa: - 2 szklanki wody, - 1 szklanka oleju, - ½ szklanki octu, - 4 czubate łyżki cukru, - 1 łyżka soli, - 1 mały przecier pomidorowy, - 2 duże cebule ( pokrojone w „półplasterki” ), - ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, gorczyca. Zalewę należy gotować ( jak każdą inną zalewę octową ) kilka minut. 2. Do zalewy wrzucamy ugotowane grzyby ( np. opieńki ) i gotujemy 5 minut. Gorące wkładamy do słoików i zakręcamy. Można ( ale nie jest to konieczne ! ) dodatkowo pasteryzować 5 - 6 minut. Przeprszam, że tak późno ale nie wiedziałem gdzie "wsadziłem" przepis, a nie chciałem pomieszać proporcji - chociać oczywiście można je sobie dość swobodnie modyfikować. Smacznego. |