Wtorek
10.10.2006
nr 283 (0436 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: PIGWÓWKA -wg wilusa (zwyciężczyni z Osia)  (NOWY TEMAT)

Autor: wilus  godzina: 22:49
Koledzy prosili, więc oto on: 1kg pigwy (pigwowca chińskiego), 1kg cukru, 1 literek spirytusu(95%) Owoce umyć, wypestkować, pokroić i zasypać cukrem, często mieszać. Po rozpuszczeniu cukru (ok. 2 tyg) powstały syrop zlać, połączyć ze spirytem i odstawić, po 3 miesiącach można to pić ale jest gęste i b. słodkie. Do pozostałych owoców wlać 1 litr wódki i dodać wewnętrzne ścianki z łupin 2 orzechów włoskich, odstawić na pół roku, zlać i wymieszać z pierwszym nalewem. Po sklarowaniu można przystąpić do degustacji. Pozdrawiam wilus ps Na następny konkurs szykuję coś równie pysznego.

Autor: greg  godzina: 23:29
Jedno słowo mnie zniecheca. Wypestkować. Wiem bo robiłem greg