![]() |
Środa
14.09.2005nr 045 (0045 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: wino gronowe Autor: Piotr62 godzina: 15:17 Czyżby nikt nie robił wina z białych winogron? Autor: tjarek godzina: 19:55 Może tak jak z czerwonych? Winogrona wrzucasz do dużej miski razem z ogonkami, myjesz i gnieciesz, potem wyduszasz sok przez tetrową pieluchę. Możesz też uzyskać sok przez przepuszczenie gron przez sokowirówkę (ale już bez ogonków). Następnie dodajesz do soku przegotowanej wody (na 1 litr soku 1/2 litra wody). Jeżeli lubisz wino ciężkie to wody możesz nie dodawać. Następnie dodajesz cukier. Na 15 litrów płynu dajesz 5 kg. cukru w dwóch ratach: 3kg. od razu a nastepne dwa w 10 dniu fermentacji. Cukier najlepiej dodawać w postaci syropu a więc przed dolaniem wody do soku rozpuść te 3 kg. w ciepłej wodzie. Pozozstałe 2 tak samo ( w postaci roztworu ale pamiętaj aby gąsiora nie napełniać więcej jak 3/4 objętości). No i drożdże. Najlepiej winiarskie do win czerwonych(Burgund) lub uniwersalne według przepisu podanego na opakowaniu. Tak więc najpierw kup drożdże, rozmnóż je według przepisu, potem sok, woda z cukrem i do gąsiora, rurka fermentacyjna i już po 2-3 dniach piękne bul-bul-bul... Po 10 dniach nastepne 2 kg. cukru i czekasz aż bul-bul ustanie. Wtedy pierwsza degustacja i ewentualne dosłodzenie (również syropem). Zlewasz znad osadu i czekasz aż będzie miało piękny turkusowy kolor. Wtedy znowu zlewasz znad osadu i można pić. Smacznego. P.S. Na wino jest pewnie tyle przepisów ilu ludzi je robiących. Ten jest mój, modyfikowany prez lata a i tak co roku wino jest inne (zależy od jakośći owoców, pogody w danym roku itp. itd) |