![]() |
Czwartek
26.10.2006nr 299 (0452 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: wymiana dereń-żurawina (NOWY TEMAT) Autor: CINO godzina: 11:19 Koleżanki i koledzy Poszukuję owoców derenia do celów nalewkowych, w zamian mogę "zemścić" się przepięknie dojrzałą żurawinką DB CINO Autor: wosiu godzina: 11:58 Kolego w tej chwili derenia już nie dostaniesz, chyba że ktoś ma zamrożony. Ale gdybyś miał nadmiar żurawiny to byłbym zainteresowany. Odwdzięczyć mógłbym się w przyszłym roku dereniem lub buteleczką dereniówki w tym roku. Pozdrawiam DB Autor: iwona godzina: 17:40 Derenia już nie ma , a żurawina pokazała się właśnie na straganach targowych. I dylemat : nalewka czy żurawina do mięsa ?! DB Autor: wosiu godzina: 18:57 Ad iwona Można popróbować wszystkiego, naleweczki(podobno rewelacyjna), jako konfitura do mięska lub dołożyć do chrzanu(bardzo dobra). Pozdrawiam DB Autor: iwona godzina: 21:10 wosiu Bądz mądry i napisz czym zalewać - spirt? księżycówka? czy może z rozcieńczaniem? DB Autor: Rakrzes godzina: 21:52 ad Iwona A może "żurawinówka spod Biłgoraja"? 1kg owoców przemarzniętej żurawiny, 5dag suszonej żurawiny, 1kg cukru, 0.5 litra spirtu, 0.5l żytniej wódki. Owoce ponakłuwać, przełożyć do wyparzonego gąsiorka, dodać suszone jagody i zalać spirytusem zmieszanym z wódką. Szczelnie zamknąć i postawić w nasłonecznionym oknie na miesiąc. Co kilka dni wstrząsać słojem. Zlać płyn, przefiltrować, a żurawinę zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Przefiltrowany nalew postawić na słońcu. Gdy z żurawiny i cukru zrobi się gęsty syrop, należy go zlać i wymieszać z nalewką. Po tygodniu rozlać do butelek. Najlepsza po kilku miesiącach. Za: Księga smaków Lubelszczyzny DB Rakrzes Autor: iwona godzina: 22:22 Dzięki. DB Autor: wosiu godzina: 22:31 Ja mam inny sprawdzony przepis. Podam na przykładzie słoika 0,9l. Wcześniej w małej ilości wody rozrób 4 łyżki miodu i wymieszaj z 1l spirytusu (moze być z wysokiego komina). Będziesz miała tzw. miodziankę. Wrzuć 3/4 słoika żurawiny i [rzesyp to dwoma płaskim łyżkami cukru.. Po dwóch dniach jak puscisok zalej miodzianką do pełna. Trzymaj 6-8 tygodni. Pozdrawiam DB Autor: Step2 godzina: 22:34 Dzisiaj po południu zerwałem około 3 kg owoców tarniny i mam dylemat iwony: co z tym fantem dalej. Na podstawie przepisów z "lasów polskich" to podobno z owocem tarniny należy tak: mróz+miód+dodatki+gąsior+dobry alkohol+cierpliwość = w lutym jak znalazł na rozgrzewkę "na lisa"..... Może macie dobry przepis? Za przepis wskaże, gdzie na Podlasiu jest dużo owoców tarniny do zerwania jeszcze... DB Autor: wosiu godzina: 22:46 Zrób w/g mojego przepisu na żurawinówkę z godz.22:31.. Jednak wcześniej tarninę na 1 dobę do zamrażarki. Moja tarninówka juz tydzień czasu się robi. Pozdrawiam DB |