![]() |
Czwartek
09.11.2006nr 313 (0466 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Pigwa w koniaku (NOWY TEMAT) Autor: Brek godzina: 18:25 Chciałbym polecić przepis zaczerpnięty z albumu „Dziczyzna Porady Dla smakoszy”, który wypróbowałem i lekko zmodyfikowany (poprzez zwiększenie ilości octu w marynacie) gorąco polecam. Przygotowana według tego przepisu marynata jest świetnym dodatkiem do dziczyzny i nie tylko... Składniki : 2kg pigwy 0,5kg cukru 0,5kg miodu 100ml dobrego octu winnego (ja używałem biały balsamiczny) 3/4l wody 1/8l koniaku (ja użyłem brandy) Autor: Brek godzina: 18:33 Wymyte pigwy pokroić w ćwiartki. Autor: Brek godzina: 18:35 Usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry i pokroić na równej grubości plasterki. Autor: Brek godzina: 18:39 Cukier, miód, ocet i wodę zagotować w garnku. Wrzucić pokrojoną pigwę i na małym ogniu gotować 20-30 minut. Użyłem takiego octu jak na zdjęciu i wyszło pycha :-) Autor: Brek godzina: 18:40 Ja gotowałem 20 minut mocno dojrzałe pigwy i lekko rozgotowałem… Autor: Brek godzina: 18:43 Wyjąć owoce i poukładać w słoiczkach. Zalewę dalej gotować, aż się zagęści. Na koniec dodać koniak i zalać owoce w słoiczkach. Moje „złapały”, więc już ich nie pasteryzuję. Autor: Brek godzina: 18:43 Darz Bór i smacznego ! |