Czwartek
30.11.2006
nr 334 (0487 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Ot i KLOPS...

Autor: jerzyd  godzina: 00:01
ciepło,ciepło - szukaj jeszcze :)

Autor: jerzyd  godzina: 00:12
Ad Driada klops1 (gotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=klops&kat=90&opt=1) tu wpisz w wyszukiwanie "klops" (www.smacznie.com/index.php?option=content&task=view&id=3123) Na zdrowie :)

Autor: Rakrzes  godzina: 06:36
ad Driada Marynarski smak (88) - R. Makłowicz Klops 800g mielonej wołowiny, 100g wędzonego boczku, jarzyna jak na rosół, 1/2 szkl pasty pomidorowej, 2 cebule, 2 jaja, szczypta oregano, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz. MARCHEWKI: 1 łyzka masła, 500g młodych marchewek, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, sól, pieprz. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajko, cebulę, pietruszkę, por, trochę oregano, odciśniętą bułkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wysypaną tartą bułką blachę i uformować klops. Włożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, obsypać tartą bułką, obłożyć masłem. Piec pod przykryciem. MARCHEWKI: na stopione w rondlu masło wrzucić ugotowane na półtwardo marchewki, dodać cynamon i cukier. Dodać jeszcze trochę masła i dusić 2-3 minuty. "Ostoja" - Grzegorz Russak Klops z dzika 1 kg łopatki z dzika, 1 kg boczku, 3 bułki namoczone w śmietanie, 3-4 cebule, 4 jaja, czosnek, , sól, pieprz, przyprawy, masło. FARSZ: 3 łyżki tartej bułki, 3 jaja, 1 kg pieczarek. Mięso zmielić. Masło sklarować, wrzucić nań pieczarki pokrojone w plasterki, dodać posiekaną cebulę i dusić. Wymieszać mięso z bułką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i przyprawami (majeranek, tymianek, estragon, zmielony jałowiec). Dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Przesmażone pieczarki włożyć do miski, dodać 3 łyżki tartej bułki i 3 jaja. Wymieszać. Mięso ułożyć w postaci płaskiej masy na folii do pieczenia. Na nim ułożyć farsz. Starannie zwinąć w rulon. Piec w piekarniku w folii. Podawać z sosem np. korniszonowym. Drugi przepis wypróbowałem, szczerze mogę polecić. DB i Smacznego Rakrzes

Autor: Rakrzes  godzina: 06:39
ad Driada Marynarski smak (88) - R. Makłowicz Klops 800g mielonej wołowiny, 100g wędzonego boczku, jarzyna jak na rosół, 1/2 szkl pasty pomidorowej, 2 cebule, 2 jaja, szczypta oregano, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz. MARCHEWKI: 1 łyzka masła, 500g młodych marchewek, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, sól, pieprz. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajko, cebulę, pietruszkę, por, trochę oregano, odciśniętą bułkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wysypaną tartą bułką blachę i uformować klops. Włożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, obsypać tartą bułką, obłożyć masłem. Piec pod przykryciem. MARCHEWKI: na stopione w rondlu masło wrzucić ugotowane na półtwardo marchewki, dodać cynamon i cukier. Dodać jeszcze trochę masła i dusić 2-3 minuty. "Ostoja" - Grzegorz Russak Klops z dzika 1 kg łopatki z dzika, 1 kg boczku, 3 bułki namoczone w śmietanie, 3-4 cebule, 4 jaja, czosnek, , sól, pieprz, przyprawy, masło. FARSZ: 3 łyżki tartej bułki, 3 jaja, 1 kg pieczarek. Mięso zmielić. Masło sklarować, wrzucić nań pieczarki pokrojone w plasterki, dodać posiekaną cebulę i dusić. Wymieszać mięso z bułką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i przyprawami (majeranek, tymianek, estragon, zmielony jałowiec). Dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Przesmażone pieczarki włożyć do miski, dodać 3 łyżki tartej bułki i 3 jaja. Mięso ułożyć w postaci płaskiej masy na folii do pieczenia. Na nim ułożyć farsz. Starannie zwinąć w rulon. Piec w piekarniku w folii. Podawać z sosem np. korniszonowym. Drugi przepis sprawdzałem organoleptycznie i mogę z czystym sercem polecić. Pierwszy pewnie też ekstra, ale nie wypróbowywałem ;) DB i Smacznego Rakrzes

Autor: Rakrzes  godzina: 06:40
ad Driada Marynarski smak (88) - R. Makłowicz Klops 800g mielonej wołowiny, 100g wędzonego boczku, jarzyna jak na rosół, 1/2 szkl pasty pomidorowej, 2 cebule, 2 jaja, szczypta oregano, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz. MARCHEWKI: 1 łyzka masła, 500g młodych marchewek, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, sól, pieprz. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajko, cebulę, pietruszkę, por, trochę oregano, odciśniętą bułkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wysypaną tartą bułką blachę i uformować klops. Włożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, obsypać tartą bułką, obłożyć masłem. Piec pod przykryciem. MARCHEWKI: na stopione w rondlu masło wrzucić ugotowane na półtwardo marchewki, dodać cynamon i cukier. Dodać jeszcze trochę masła i dusić 2-3 minuty. "Ostoja" - Grzegorz Russak Klops z dzika 1 kg łopatki z dzika, 1 kg boczku, 3 bułki namoczone w śmietanie, 3-4 cebule, 4 jaja, czosnek, , sól, pieprz, przyprawy, masło. FARSZ: 3 łyżki tartej bułki, 3 jaja, 1 kg pieczarek. Mięso zmielić. Masło sklarować, wrzucić nań pieczarki pokrojone w plasterki, dodać posiekaną cebulę i dusić. Wymieszać mięso z bułką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i przyprawami (majeranek, tymianek, estragon, zmielony jałowiec). Dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Przesmażone pieczarki włożyć do miski, dodać 3 łyżki tartej bułki i 3 jaja. Mięso ułożyć w postaci płaskiej masy na folii do pieczenia. Na nim ułożyć farsz. Starannie zwinąć w rulon. Piec w piekarniku w folii. Podawać z sosem np. korniszonowym. Drugi przepis sprawdzałem organoleptycznie i mogę z czystym sercem polecić. Pierwszy pewnie też ekstra, ale nie wypróbowywałem ;) DB i Smacznego Rakrzes

Autor: Rakrzes  godzina: 06:44
ad Driada Marynarski smak (88) - R. Makłowicz Klops 800g mielonej wołowiny, 100g wędzonego boczku, jarzyna jak na rosół, 1/2 szkl pasty pomidorowej, 2 cebule, 2 jaja, szczypta oregano, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz. MARCHEWKI: 1 łyzka masła, 500g młodych marchewek, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, sól, pieprz. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajko, cebulę, pietruszkę, por, trochę oregano, odciśniętą bułkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wysypaną tartą bułką blachę i uformować klops. Włożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, obsypać tartą bułką, obłożyć masłem. Piec pod przykryciem. MARCHEWKI: na stopione w rondlu masło wrzucić ugotowane na półtwardo marchewki, dodać cynamon i cukier. Dodać jeszcze trochę masła i dusić 2-3 minuty. "Ostoja" - Grzegorz Russak Klops z dzika 1 kg łopatki z dzika, 1 kg boczku, 3 bułki namoczone w śmietanie, 3-4 cebule, 4 jaja, czosnek, , sól, pieprz, przyprawy, masło. FARSZ: 3 łyżki tartej bułki, 3 jaja, 1 kg pieczarek. Mięso zmielić. Masło sklarować, wrzucić nań pieczarki pokrojone w plasterki, dodać posiekaną cebulę i dusić. Wymieszać mięso z bułką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i przyprawami (majeranek, tymianek, estragon, zmielony jałowiec). Dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Przesmażone pieczarki włożyć do miski, dodać 3 łyżki tartej bułki i 3 jaja. Mięso ułożyć w postaci płaskiej masy na folii do pieczenia. Na nim ułożyć farsz. Starannie zwinąć w rulon. Piec w piekarniku w folii. Podawać z sosem np. korniszonowym. Drugi przepis sprawdzałem organoleptycznie i mogę z czystym sercem polecić. Pierwszy pewnie też ekstra, ale nie wypróbowywałem ;) DB i Smacznego Rakrzes

Autor: Driada  godzina: 08:42
Hehe, dziękuję Wam obu:) Cosik sie podwoiło i nietylko;) ale mam już pierwowzór potrawy... Mniam:) DB

Autor: Rakrzes  godzina: 09:28
Sorki za powyższe, ale serwis nie pokazywał mi ranną porą nowo zakładanych postów, myślałem więc, że nic nie poszło. Pozdrowienia i DB Rakrzes

Autor: pharmacist  godzina: 20:41
Nic się nie stało! Driada zrobi 3 porcje :) i nas zaprosi.

Autor: Driada  godzina: 21:36
Ad pharmacist: Spryciula :P A pozostali forumowicze?? Nie podziela sie swymi sekretnymi przepisami na klopsa?? :)

Autor: Mark - 2  godzina: 23:06
No dobra, może być taki: Klops z bananami. 1/2 kg mięsa mielonego paczka płatków migdałowych 2 banany 1/3 paczki masła przyprawy według uznania 2 suche bułki 2 cebule 1 jajko Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. Dodać do zmielonego mięsa odciśniętą bułkę, cebulę i jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować częścią masła i rozłożyć w nim połowę masy mięsnej. Na mięso ułożyć pokrojone w dosyć grube plastry banany i posypać częścią płatków migdałowych. Rozłożyć drugą warstwę zmielonego mięsa. Na wierzchu posypać resztą płatków migdałowych i obłożyć wiórkami masła. Piec w temp 180o C przez około 50 min. Podawać z ryżem. Może być?. D.B.

Autor: Driada  godzina: 23:40
Za bananami??!! Tego jeszcze ni ebyło!!:) A jadłeś to już?? :) CIekawe... Ja bym tu dodała Gałki muszkatołowej..dała by korzenny posmaczek... Ciekawe, ciekawe:) Dziekuję:) Czekam na więcej pomysłów!!:D