![]() |
Czwartek
30.11.2006nr 334 (0487 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Taki sobie karczek - cd4 (NOWY TEMAT) Autor: pharmacist godzina: 22:17 Do tego typu potrawy pasowac będzie pieczone jabłuszko z żurawiną. Wiec spore jabłka myję, odcinam na wysokości 1/3 od góry "pokrywki". Wnetrze wydrążam łyżeczka, lub wykrawam nożem. Do środka mozna umiescic żurawinę, lub cos pochodnego. Takie jabłka pieką sie krótko, więc mozemy je dodac juz pod koniec pieczenia karczku, przygotowując je - podczas sprzatania syfu jaki narobilismy żonie w kuchni. Karczek wkładamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st C. Osobiscie piekę go przez jedną godzinę obiowiazkowo plus 45 minut na kazdy kilkgram. Więc karczek dwukilowy piec będziemy 1h 45 minut. Przed wsadzeniem do piekarnika nalezy z wierzchu polac go niewielką ilościa oleju - np oleju kujawskiego. Do piekarnika wkladam również naczynie z woda, żeby nasza pieczeń była soczysta. |