Sobota
22.12.2018
nr 356 (4892 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Przepis na kiełbasę z dziczyzny  (NOWY TEMAT)

Autor: kal69  godzina: 19:06
1 kg udźca z dzika, mielonego na szarpaku lub kiełbasianych części z rozbioru tuszy mielonych wg miejsc pochodzenia; 0.5 kg karczku z płowej, lub jw. - mielony na drobnym; 0.5 kg podgardla wieprzowego, mielony na 8mm. Na 1 kg mieszanki: 17g soli 2.5g pieprzu 1g majeranku 1.25g kolendry 1 utarty liść laurowy 2 ziarna ziela 2 ziarna jałowca 5-7g czosnku Pół szklanki schłodzonej wody 3 łyżki schłodzonej emulsji ze skórek z podgardla. Farsz osadzić w przepłukanych jelitach. Wędzenie: Rozgrzać porządnie i zawiesić "dobro" 0-0.5h suszenie bez dymu w otwartej wędzarni; 0.5-2.5h podkładać suchą olchę utrzymując 110 stopni C wewnątrz wędzarni; 2.5-3h dalej grzać nawet do 120 stopni C; 3-4 powoli schdzić z temp do 85 stopni C tzw. mokrą olchą (dymić). Po 4 godzinie rozwiesić w suchym pomieszczeniu do wypoczęcia. Kupić dzieciom pepsi w szklanych butelkach i trzymać przy piecu! Pozdrawiam i smacznego. DB

Autor: karlik  godzina: 19:36
Kol. kal69. Czy aby przypadkiem grzanie w wędzarni kiełbasy przez kilka godzin w temperaturze 110-120 stopni C nie spowoduje że będzie to zwyczajny upieczony wiór ala kabanos? Pytam, bo do tej pory wędziłem maks 60-80 st. C i to naprawdę wystarczyło. DB

Autor: kal69  godzina: 19:50
No tak i z pewnością wychodziła "podwawelska". Spróbuj, moja jest wyśmienita. Pozdr