Wtorek
05.12.2006
nr 339 (0492 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Świąteczna top lista

Autor: Bartek79  godzina: 09:15
1. Łosoś w galarecie 2. Pstrąg pieczony 3. Karp smażony (danie pojawiające się tylko w Wigilie) 4. Kluski z makiem (danie pojawiające się tylko w Wigilie) 5. Zupa grzybowa na zakwasie z fasolą (danie pojawiające się tylko w Wigilie) 6. Barsz czerwony z uszkami, oczywiście uszka z nadzieniem grzybowym (danie pojawiające się tylko w Wigilie) 7. Śledzie w śmietanie 8. Śledzie w pomidorach 9. Sernik 10. Makowiec 11. Kompot z suszu (danie pojawiające się tylko w Wigilie) 12. Karp w galarecie(danie pojawiające się tylko w Wigilie) zawsze musi być ich dwanaście:)) Oto moje menu które zawsze jest w Wigilie.Co jest absolutnym nuemrem 1 to rzecz gustu, ale napewno z utęskniem czekam na zupe grzybową na zakwasie oraz barszcz czerwony z uszkami.Te dania pojawiąja się tylko w Wigilie, więc jak poisze o tym już mi ślinka leci na myśl o tych przysmakach. W końcu cały grudzień się odchudzma co by w Wigilie i święta przytyć. Co prawda jak widzicie roboty bedzie duzo ale mam dwie ulubione rzeczy:gotowanie, oraz wyprawy w knieje

Autor: master537  godzina: 10:16
Dokładnie to samo co u Driady ! Jedynie do tego "FUJ !!" dodam jeszcze "BLEEE !!!" Pozdrawiam. Darz Bór.

Autor: kongi  godzina: 12:48
1.karp w galarecie 2.szczupak faszerowany 3.barszcz 4.sałatka"karaś" 5.ćwikła zchrzanem 6.śleż po węgiersku 7.śleżyki 8.kompot z suszu 9.bigos postny 10.uszka z grzybami 11.sałatka z trzech fasoli 12 .chlebek 13.3 do 5 kilogramów nadwagi :-) Kongi

Autor: greg  godzina: 13:04
To jak wszystko podajecie to ja też 1 Zupa grzybowa z łazankami 2 Żur z tartym chrzanem 3 Ucha 4 Barszcz z uszkami nadziewanymi grzybami 5Karp smażony dla teściowej robie filet bez ości reszta normalnie w dzwonkach 6 Pierogi kapustą i grzybami 7 Kuti Łamance z makiem 9 Szczupak w galarecie 10 kasza ze sliwkami 11 Chałka 12 kompot z suszonych owoców Ciasto kawa i zadnego alkocholu poza wytrawnym winem greg

Autor: Driada  godzina: 13:25
Poszanowanie greg dla Ciebie:) Kochasz swoja teściową!!:D Złoty człwoiek :) Mam pytanie- co za kasza ze śliwkami?? Manna, jaglana?? DB

Autor: greg  godzina: 13:30
Normalna perłowa kasza Kasiu greg Nie zaprzecze jesli chodzi o teściową. dzieci mi bawi jak gdzies wyjeżdżamy niech zyje 100 lat

Autor: Pyza  godzina: 15:10
Aaaa Ha! No, nareszcie klasyczna grzybowa u kogoś ma nr 1. Bo już się bałam, że w Polsce to "ino borsc" ;)

Autor: Driada  godzina: 15:27
Grzesiuuuu!! Podziel sie przepisem, cooo?? Ta kasza jest na słodko cz słono??

Autor: hurra_qwer  godzina: 19:23
Ad Driada, co do klusek to masz na myśli mak z łazankami? Jeśli tak to masz rację. Ja raz jadłem coś innego: kluseczki na gorąco podawane z takim luźnym sosem z maku i miodu - było ok. Ale makówki to jest to, no i mak z łamańcami. Kutii nie cierpię. A poza tym to barszcz wigilijny u mnie nazywa się grzybowym, bo to jest wywar z grzybów czysty, na pieprzno doprawiony i do tego uszka. A barszcz czerwony czysty - z fasolą Jaś na I dzień świąt. Kasza jaglana ze śliwkami - na słodko babcia robiła. A ze słodyczy to i tak najsmaczniejsze są śledzie w śmietanie (obowiązkowe na wigilię)

Autor: Rakrzes  godzina: 20:15
Bratowa raz coś przyrządziła na Wigilię i nazwała to makiełkami. Składu dokładnego nie znam, wiem że był w tym mak (dziwne, prawda? :)), rodzynki, bułka namoczona w mleku i od diabła cukru. Do dziś mnie wzdryga. No ale cóż, taki mój dziwaczny gust. DB Rakrzes

Autor: Brakarz  godzina: 21:30
Ad Pyza Witam ! Przypomiałaś mi czasy mojego dzieciństwa, gdzie właśnie takie grzyby były przysłowiowym niebem w gębie, dziś niestety mam w domu na święta mieszankę potraw kresowo-mazowieco-kaszubskich. Pozdrawiam serdecznie - wybrakowany

Autor: Pyza  godzina: 21:42
Brakarz, ja właśnie chciałam to niebo w gębie trochę zaszczepić w narodzie. Jeżdzę sobie tu i ówdzie i jak dotąd może ze dwie osoby nie zdziwiły mi się, że takie cuś istnieje. Jak na plemię grzybiarzy stanowczo za mało! A czy mogę się spytać niedyskretnie, co to są makówki? DB

Autor: saimon  godzina: 21:52
Ad Bartek 79 Moglbys "przyblizyc"mi te zupe grzybowa na zakwasie z fasola? Dla mnie Poznaniaka to novum. Bede zobowiazany za przepis. Pozdrawiam saimon