Wtorek
05.12.2006
nr 339 (0492 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Żeberka  (NOWY TEMAT)

Autor: Filip z Konopii  godzina: 08:00
Podpowiedzcie Koledzy w jaki prosty sposób zamarynować żeberka ,tudzież inne (schab,polędwiczki itp.) ,żeby to wszystko włożyć do wędzarni i później na świąteczny stół? Strzeliłem w nocy warchlaka i szkoda mi go pod znajomy nóż kuchenny żonie włożyć bo mi znów rolad i mielonych narobi. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za porady!

Autor: Bartek79  godzina: 09:17
Polecam www.wedlinydomowe.pl .Tam znajdziesz wszystko na temat wędzenia oraz www.kuron.com.pl

Autor: gulo  godzina: 11:53
Witam. Włóż do zalewy na trzy cztery dni. Zalewa: sól peklowa, sól kamienna ok 1/2kg na 10l wody,majranek czosnek,ziele angielskie,jałowiec. Po wyciągnięciu z zalewy umyj zimną wodą.Wszystko włóz do mocno nagrzanej wędzarni.Około 1/2godziny wędź w wysokiej temperaturze musisz uważać żeby się nie przypaliło a nastepnie w temperaturze niższej aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Zapewniam że bez pażenia dodatkowego mięso będzie kruche.

Autor: kominek  godzina: 18:26
Zalecam przed zabiegami opisanymi przez gulo dobrze wszystko przemrozić a wtedy na pewno będzie kruche. Pozdrawiam

Autor: hurra_qwer  godzina: 19:25
A ja I-II dzień pekluję na sucho, później zalewam (jak mało czasu, bo I porcję zjedzą to szpryca, igła i nasączam, późn iej 1 dzień pod praską i do wędzenia.