![]() |
Wtorek
05.12.2006nr 339 (0492 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Szynka z dzika (NOWY TEMAT) Autor: Bartek79 godzina: 10:03 Drodzy Forumowicze!!!! Prosze was o sprawdzone przepisy jak podać tak wspaniałą rzecz jak szynka z dzika.Co prawda mam nieduży kawałek tego specjału (około 1 kg) i chciałbym czymś wyjątkowym zaskoczyć domowników podczas świąteczenego obiadu. Licze na was forumowicze. DB Autor: Pyza godzina: 11:28 To może kawałek klasyki - marchewka, pietruszka, por i cebula (w luźnych proporcjach) - ścierasz na tarce jarzynowej. Do tego wciskasz cytrynę (na kg szynki to nie więcej niż pół), 2 łyżki oliwy, czosnek (wyciśnięty) - sporo, przyprawa do dziczyzny (tak z łyżkę płaską), odrobina cukru i sól (tylko troszeczkę dla złamania smaku, bo naciera się później).Mieszasz i ugniatasz to wszystko, żeby puściło sok. Do tego czerwone wytrawne wino (szklanka?) i wrzucasz w to szyneczkę na ok 72 godziny, żeby była cała pokryta zalewą/warzywami. Odstawiasz w chłodne miejsce i obracasz co jakieś 12 godzin. Wyciągasz, czyścisz (NIE myjesz) szmatką z tych farfocli warzywnych, troszeczkę jeszcze nacierasz - solą, dużo czosnku + przyprawa do dziczyzny (nie przedobrzyć) Marynatę odcedzasz - sos będzie Ci potrzebny do pieczenia. Jeśli szynka jest chuda, obkłada się ją cienkimi plastrami słoniny. Pod koniec pieczenia polewasz sosem parę razy. I tyle. Jeśli chcesz ją podać jako wędlinę, pieczesz w krótszym sosie, jeśli jako pieczeń - sosu dajesz więcej i zaprawiasz go potem 30% śmietaną i mąką. Jest przepysznościowe. DB Pyza Autor: Bartek79 godzina: 16:50 Dzięki Pyza!!! Brzmi smacznie Autor: Pyza godzina: 21:32 Drobiazg. Mięsko ma bardzo fajny, dziko-winny smak. Ale jeśli nie ma akurat dzika "pod ręką", fajnie wychodzi też z wołowiną (co mnie niestety czeka w niedługim czasie). DB ps w wersji minimalistycznej jako zalewa wystarczy samo wino+sól+cukier+duużo czosnku+w/w przyprawa. A dalej j.w. |