![]() |
Wtorek
05.12.2006nr 339 (0492 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Smalec z borsuka (NOWY TEMAT) Autor: ala godzina: 13:53 Pytanie na szybko do kulinarnych fachowców. Właśnie odcedziłam gorący smalec ze skwarków i czy po rozlaniu do słoiczków zakręcać od razu czy poczekać aż stężeje? Wynikła mała domowa różnica zdań. Smalczyk jest bardzo klarowny i apetycznie pachnący.Jest to mój pierwszy borsuk potraktowany w sposób kulinarny.W archiwum nie znalazłam sposobu postępowania. DB Ala Autor: greg godzina: 14:18 Alu ja nie zakręcałem ale też robiłem go na czysto do smarowania i do kawy. Pod inna postacia bym nie przełknął greg Autor: mariusz34 godzina: 16:44 myślałem, że nic mnie tu nie zaskoczy . Myliłem się. Autor: kominek godzina: 18:22 Jeśli zlałeś go ze skwarków to teraz jest wyśmienity do smarowania butów na zimę żeby nie przemakały, bo właściwie teraz tylko do tego się nadaje. Więc nie ma znaczenia czy go zakręcisz czy nie. Pozdrawiam Autor: ANDY godzina: 18:24 A czy ten zabrany dla kulinarnych rozkoszy borsuk był badany na obecność włośni ? Autor: ala godzina: 19:34 Okey......ten smalczyk pójdzie do smarowania butów. Następny borsuk przed obróbką zostanie przebadany dokładnie przez weta. Dzięki za informację. Pozdrawiam Ala Autor: kominek godzina: 20:10 Ala badanie nie ma tu nic do rzeczy tylko sposób obróbki. Pozdrawiam PS Po przetopieniu na skwarki badanie zbędne, żadna cholera nie wytrzyma takiej temperatury, właściwości lecznicze też. Autor: ANDY godzina: 20:21 kominek, borsuk jest padlinozercą też - ala napisała ,ze potraktowała borsuka 'kulinarnie' . Mozna . M.Sumiński w swej monografi pisze wręcz o obowiazku badania . Ale każdy robi jak chce . Polak potrafi . DB Autor: ala godzina: 20:50 kominek A jaki to jest sposób obróbki ? Dwa płaty tłuszczu zamroziłam na tydzień i później po rozmrożeniu pokroiłam w kostkę do topienia . Posiłkowałam sie przepisem z archiwum, aby postąpić identycznie jak ze świńską słoniną. Taki przepis znalazłam w archiwum kulinarnym. Zwracałam też uwagę na zapach, ale ten okazał się przyjemny. Jest to mój pierwszy kontakt z topieniem smalcu z borsuka, więc chłonna jestem wszelkich rad i podpowiedzi. DB Ala |