Wtorek
05.12.2006
nr 339 (0492 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Smalec z borsuka  (NOWY TEMAT)

Autor: ala  godzina: 13:53
Pytanie na szybko do kulinarnych fachowców. Właśnie odcedziłam gorący smalec ze skwarków i czy po rozlaniu do słoiczków zakręcać od razu czy poczekać aż stężeje? Wynikła mała domowa różnica zdań. Smalczyk jest bardzo klarowny i apetycznie pachnący.Jest to mój pierwszy borsuk potraktowany w sposób kulinarny.W archiwum nie znalazłam sposobu postępowania. DB Ala

Autor: greg  godzina: 14:18
Alu ja nie zakręcałem ale też robiłem go na czysto do smarowania i do kawy. Pod inna postacia bym nie przełknął greg

Autor: mariusz34  godzina: 16:44
myślałem, że nic mnie tu nie zaskoczy . Myliłem się.

Autor: kominek  godzina: 18:22
Jeśli zlałeś go ze skwarków to teraz jest wyśmienity do smarowania butów na zimę żeby nie przemakały, bo właściwie teraz tylko do tego się nadaje. Więc nie ma znaczenia czy go zakręcisz czy nie. Pozdrawiam

Autor: ANDY  godzina: 18:24
A czy ten zabrany dla kulinarnych rozkoszy borsuk był badany na obecność włośni ?

Autor: ala  godzina: 19:34
Okey......ten smalczyk pójdzie do smarowania butów. Następny borsuk przed obróbką zostanie przebadany dokładnie przez weta. Dzięki za informację. Pozdrawiam Ala

Autor: kominek  godzina: 20:10
Ala badanie nie ma tu nic do rzeczy tylko sposób obróbki. Pozdrawiam PS Po przetopieniu na skwarki badanie zbędne, żadna cholera nie wytrzyma takiej temperatury, właściwości lecznicze też.

Autor: ANDY  godzina: 20:21
kominek, borsuk jest padlinozercą też - ala napisała ,ze potraktowała borsuka 'kulinarnie' . Mozna . M.Sumiński w swej monografi pisze wręcz o obowiazku badania . Ale każdy robi jak chce . Polak potrafi . DB

Autor: ala  godzina: 20:50
kominek A jaki to jest sposób obróbki ? Dwa płaty tłuszczu zamroziłam na tydzień i później po rozmrożeniu pokroiłam w kostkę do topienia . Posiłkowałam sie przepisem z archiwum, aby postąpić identycznie jak ze świńską słoniną. Taki przepis znalazłam w archiwum kulinarnym. Zwracałam też uwagę na zapach, ale ten okazał się przyjemny. Jest to mój pierwszy kontakt z topieniem smalcu z borsuka, więc chłonna jestem wszelkich rad i podpowiedzi. DB Ala