Piątek
09.02.2007
nr 040 (0558 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: ZRAZY ZAWIJANE  (NOWY TEMAT)

Autor: Bartek79  godzina: 13:14
Mam ochotę przychądzić taki specjał jak zrazy zawijane z dziczyny. Pare przepisów posiadam,ale książki książkami, a co praktyka to praktyka. Prośna o podzielenie się sprawdzonymi przepisami na ten arcyspeciał. Dodatki mam pewne:albo pyzy na parze, kasza gryczana lub pęczak(obie moje ulubione), a dodatki to buraczki lub czerwona kapusta. Zazwyczaj robie jedno i drugie . DB

Autor: wosiu  godzina: 13:40
Proponuję zrobić tradycyjnie, koniecznie z musztardą i dodać produkt KAMISA - suszony pomidor, czosnek i bazylię-super przyprawa do zrazów i gulaszu. Pozdrawiam DB

Autor: Bartek79  godzina: 13:56
a czy jako nadzienie będzie pasować ogórek, cebula, wędzona słonina, musztarda i świeżo stary pieprz. To wszytsko oczywiście z sosem grzybom(sos na bazie borowików)

Autor: wosiu  godzina: 14:04
Na pewno będzie super. Ja zamiast wędzonej słoninki daję wędzony boczek Pozdrawiam DB

Autor: Bartek79  godzina: 14:07
wędzony boczekbrzmi nieźle:):) a zrazy najczęsćiej z jakiego mięsa robisz????

Autor: Alej.....  godzina: 14:15
To moze takie ... zrazy z dzika - zawijane (www.lowiecki.pl/forum/read.php?f=14&i=5453&t=5453)

Autor: wosiu  godzina: 14:34
Tak jak podaje Alej: ze schabu ale mozna też z szynki. Pozdrawiam DB

Autor: Alej.....  godzina: 16:16
Mi szynki szkoda by było na zrazy :) Z taką lepiej na pieczeń ...

Autor: krogulec  godzina: 19:31
eeee tam zraz bez kawałka ( paseczka chleba razowego ) w moim wypadku mam dwie koncepcje uzywane zamiennie a/ razowiec ze sliwką suszoną dodawany i w srodek i pokruszony do sosu b/ razowiec z wilna bo takowy mozna w Olsztyniewie dostać dodawany wyłacznie do srodka ..... dwa tematy i dwa rózne smakowo zrazy wychodzą ech chyba muszę zrobić bom dawno nie konsumował pozdrówki szponiasty

Autor: Strzała  godzina: 22:47
Zrazy z dzika. Moj przepis jest taki : Podstawa dobrych zrazów jest dobrze rozbite mieso które mósi byc delikatne. przyprawiam je zazwyczaj marynata staropolska (bardzo polecam ta przyprawe do innych potraw jak np. golonka w piwie) sól pieprz i inne przyprawy kto jak woli. do srodka daje ogurka konserwowego kawałek kiełbasy ( kiełbasa jak najczesciej dajemy to mieszanka dziczyzny z jeleniem) do tego musztarde kawałek cebuli, potem to wwszystko zawijamy i do brytwanny. Aby zrazy były jeszcze bardziej smaczne dzien przed wykonaniem pekluje juz rozbite mieso w przyprawach i oddstawiam do lodówki. Życze smacznego. niechce sie chwali ale musze przyznac ze tymi zrazami ze smakiem zajadał sie nie jeden mysliwy przy moim rodzinnym stole ;-)

Autor: Strzała  godzina: 22:58
zapomnialam dodac ze do peklowania dodajemy jeszcze do przypraw roztary owoc jałowca