![]() |
Piątek
09.02.2007nr 040 (0558 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: ZRAZY ZAWIJANE (NOWY TEMAT) Autor: Bartek79 godzina: 13:14 Mam ochotę przychądzić taki specjał jak zrazy zawijane z dziczyny. Pare przepisów posiadam,ale książki książkami, a co praktyka to praktyka. Prośna o podzielenie się sprawdzonymi przepisami na ten arcyspeciał. Dodatki mam pewne:albo pyzy na parze, kasza gryczana lub pęczak(obie moje ulubione), a dodatki to buraczki lub czerwona kapusta. Zazwyczaj robie jedno i drugie . DB Autor: wosiu godzina: 13:40 Proponuję zrobić tradycyjnie, koniecznie z musztardą i dodać produkt KAMISA - suszony pomidor, czosnek i bazylię-super przyprawa do zrazów i gulaszu. Pozdrawiam DB Autor: Bartek79 godzina: 13:56 a czy jako nadzienie będzie pasować ogórek, cebula, wędzona słonina, musztarda i świeżo stary pieprz. To wszytsko oczywiście z sosem grzybom(sos na bazie borowików) Autor: wosiu godzina: 14:04 Na pewno będzie super. Ja zamiast wędzonej słoninki daję wędzony boczek Pozdrawiam DB Autor: Bartek79 godzina: 14:07 wędzony boczekbrzmi nieźle:):) a zrazy najczęsćiej z jakiego mięsa robisz???? Autor: Alej..... godzina: 14:15 To moze takie ... zrazy z dzika - zawijane (www.lowiecki.pl/forum/read.php?f=14&i=5453&t=5453) Autor: wosiu godzina: 14:34 Tak jak podaje Alej: ze schabu ale mozna też z szynki. Pozdrawiam DB Autor: Alej..... godzina: 16:16 Mi szynki szkoda by było na zrazy :) Z taką lepiej na pieczeń ... Autor: krogulec godzina: 19:31 eeee tam zraz bez kawałka ( paseczka chleba razowego ) w moim wypadku mam dwie koncepcje uzywane zamiennie a/ razowiec ze sliwką suszoną dodawany i w srodek i pokruszony do sosu b/ razowiec z wilna bo takowy mozna w Olsztyniewie dostać dodawany wyłacznie do srodka ..... dwa tematy i dwa rózne smakowo zrazy wychodzą ech chyba muszę zrobić bom dawno nie konsumował pozdrówki szponiasty Autor: Strzała godzina: 22:47 Zrazy z dzika. Moj przepis jest taki : Podstawa dobrych zrazów jest dobrze rozbite mieso które mósi byc delikatne. przyprawiam je zazwyczaj marynata staropolska (bardzo polecam ta przyprawe do innych potraw jak np. golonka w piwie) sól pieprz i inne przyprawy kto jak woli. do srodka daje ogurka konserwowego kawałek kiełbasy ( kiełbasa jak najczesciej dajemy to mieszanka dziczyzny z jeleniem) do tego musztarde kawałek cebuli, potem to wwszystko zawijamy i do brytwanny. Aby zrazy były jeszcze bardziej smaczne dzien przed wykonaniem pekluje juz rozbite mieso w przyprawach i oddstawiam do lodówki. Życze smacznego. niechce sie chwali ale musze przyznac ze tymi zrazami ze smakiem zajadał sie nie jeden mysliwy przy moim rodzinnym stole ;-) Autor: Strzała godzina: 22:58 zapomnialam dodac ze do peklowania dodajemy jeszcze do przypraw roztary owoc jałowca |