![]() |
Wtorek
20.03.2007nr 079 (0597 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Gęsi Autor: ajwa godzina: 14:01 Ad Hubert50 O ile mnie pamięć nie myli to w ub.roku obiecałeś mi kulinarny przepis na gęsi rodem z Twojej okolicy.Czy to ten którym nas teraz podpuszczasz? DB. Autor: Rakrzes godzina: 20:46 No cóż, ja wiem kto zabił Kennedy'ego, ale o tym też nie na całym forum ;) DB Rakrzes Autor: hubert50 godzina: 21:23 Więc podaję! Pierwsza i najważniejsza sprawa trzeba strzelić 5-6 gęsi najlepiej gęgawej bo jest duża.Po wyfiletowaniu piersi zamrażamy je na 3 tygodnie. Następnie rozmrażamy i przygotowujemy zalewę: 3 litry wody , 1 główka czosnki posiekanego na drobno, 5-6 listków laurowych, 3 łyżli ziaren koleandry. 2 łyżki jałowca,1 łyżkę czubatą estragonu, szczyptę szałwi, ziele angiekskie ok 15 ziaren , to wszystko gotować ok 10 minut. Następnie dodać 50 -60 gr peklosól ( sól peklująca) i soli kamiennej nie jodowanej . Ja daję sól według starego sposobu jak jajko wypływa na wieszch to znaczy że soli wystarczy. zalewę wystudzmy. Do kamiennego naczynia wkładamy rozmrożone wypłukane piersi z gęsi ( to ważne nie żony ) zalewamy zalewą wymieszać i położyć deskę dembową żeby mięso było zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce 5-8 st na okres 4 tygodni . po tym czasie wyciągamy z zalewy płuczemy i wędzimy . Ja wędze letnim dymem 2 dni oczywiście z przerwą na spanie w nocy . życzę smacznego . Można wędzić szybciej 3 -4 godziny. Autor: ala godzina: 22:12 My wędziliśmy marynowane tak kurczaki w całości, ale przed wędzieniem 3 min. parzyliśmy we wrzątku. Wychodziły soczyste, miękkie i pachnące. W tym przepisie na gęsie piersi, też bym zastosowała takie kilku minutowe gotowanie. DB Ala |