![]() |
Piątek
25.05.2007nr 145 (0663 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Nalewki Autor: Alej..... godzina: 08:54 Kolor i klarownosc nalewek ma znaczenie dla tego trzymam je w przezroczystych butelkach ... ale, za to, w ciemnym miejscu. Słyszałem o tej czeremchówce wiele dobrego ale nigdy jej nie robiłem. Sprawdzony przepis będzie mile widziany. Kiedy będa owoce? w sierpniu? W jakim stadium je zbierac? I która to czeremcha ma być bo jest ich chyba kilka? Pozdrawiam, alej PS. Dereniowi owoce obmarzły, pigwa i wiśnia ledwo ledwo, tak na słowo honoru. Jest niewesoło ... trzeba szukać nowych pomysłów. Za to borówki (jakieś kanadyjskie czy amerykańskie) wocuja mi jak szalone - robić z takich? Autor: ANDY godzina: 09:15 Alej, ja w poprzednim roku z braku tarniny zrobiłem nalewkę z głogu i owoców dzikiej róży . Wyszło coś wspaniałego . Jeden warunek - nie można głogu zbyt długo macerować w alkoholu . 3-4 tygodnie to max. A owoce dzikiej róży trzeba pozbawić pestek. A co do experymentów , spróbuj płatki róży jadalnej zalać spirytusem ok.70% . Pozdrawiam Autor: Alej..... godzina: 09:38 Andy, a te płatki to bez "białych dupek"? słyszałem, że one niby mają goryczkę? czy sie białym nie przejmować? Pozdrawiam Autor: ANDY godzina: 09:40 Jak zbyt wiele białego to wyrzuć - ja się tym zbytnio nie przejmowałem . Najlepszego.. Autor: Brek godzina: 09:56 Ja robiłem nalewkę z płatków róży w całości (z białymi nasadami), uważajac jedynie na pozostałości słupków i pręcików (takie zółte). Wyszła mi ekstremalnie aromatyczna nalewka, po dodaniu kwasku cytrynowego może być (przed dodaniem lekko mdława). Ładny kolor (różowego wina) - w sumie ciekawostka ale raczej nie do powtarzania co roku. Czeremchówką byłem częstowany i smakowała mi bardzo. Niestety nie znam sprawdzonego przepisu. DB Autor: PK2006 godzina: 14:40 Poszukajcie w historii"Czeremchówki wója Gienia".Robiłem wedłóg tego przepisu i wyszła naprawdę super. Autor: Rakrzes godzina: 16:17 Jagód w tym roku będzie sporo. Czeremcha też "ostro" kwitnie. Tylko "procenty" zakupić i produkować... DB Rakrzes Autor: jerzyd godzina: 23:03 Czeremcha pospolita (pl.wikipedia.org/wiki/Czeremcha_pospolita) przepisy (www.lowiecki.pl/forum/read.php?f=14&t=6677&i=6677) Pozdrawiam i Darz Bór |