![]() |
Piątek
25.05.2007nr 145 (0663 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Sarnina i borowiki (NOWY TEMAT) Autor: Felek godzina: 13:30 Za tydzień mam imprezkę imieninową. Zawsze mam w menu coś z dziczyzny. W zamrażarce tym razem sarnina i mrożone borowiki. Proszę o przepis na wykwintne danie (sarnina i borowiki najwyższej jakości). Pozdrawiam. D.B. Autor: *BOBER* godzina: 13:48 jak byś nie zrobił to z borowikami będzie zawsze bardzo smakowało też trzymam je na najlepsze okazje pozdrawiam DB Autor: Bartek79 godzina: 13:51 Proponuje sarnine podmarynowąć w :jarzynach starkowanym, odcieśniętych dobrze, odrobienie cukre. winie czerwonym wytrawnym, ocet, jałowiec, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy, rozmaryn i gorczyca. W takiej zalewie niech sobie posiedzi 2,3 dni. Następnie wyjąć sarninę z bejcy, naszpikować ją gęsto słoniną, posolić, popieprzyć i zrumienić na silnie rozgranym tłuszczu. Nastepnie dodać odrobine płynu spod marynaty, grzyby i dusić do miękkości. Na sam koniec dodać śmietane zmieszaną z odrobiną mąki i zagotować wszystko razem. Podawać można z :kopytkami, kaszą (tu zależy od upodobań. Może być gryczana, jęczmienna lub pęczak, który ja ososbiści bardzo lubię), kluski śląskie a jak masz więcej czasu można zrobić pyzy na parze(doskoanale prezentują się na talerzu i jeszce lepiej piją sos). A jako dodatek do tego: surówka z czerwonej kapusty, albo buraczki zasmażane. W obecnej chwili też niegłupim pomysłem wydaje się przyrządzenie do tego kapusty młodej duszonej z koperkirm i boczkiem. DB |