Piątek
25.05.2007
nr 145 (0663 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Sarnina i borowiki  (NOWY TEMAT)

Autor: Felek  godzina: 13:30
Za tydzień mam imprezkę imieninową. Zawsze mam w menu coś z dziczyzny. W zamrażarce tym razem sarnina i mrożone borowiki. Proszę o przepis na wykwintne danie (sarnina i borowiki najwyższej jakości). Pozdrawiam. D.B.

Autor: *BOBER*  godzina: 13:48
jak byś nie zrobił to z borowikami będzie zawsze bardzo smakowało też trzymam je na najlepsze okazje pozdrawiam DB

Autor: Bartek79  godzina: 13:51
Proponuje sarnine podmarynowąć w :jarzynach starkowanym, odcieśniętych dobrze, odrobienie cukre. winie czerwonym wytrawnym, ocet, jałowiec, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy, rozmaryn i gorczyca. W takiej zalewie niech sobie posiedzi 2,3 dni. Następnie wyjąć sarninę z bejcy, naszpikować ją gęsto słoniną, posolić, popieprzyć i zrumienić na silnie rozgranym tłuszczu. Nastepnie dodać odrobine płynu spod marynaty, grzyby i dusić do miękkości. Na sam koniec dodać śmietane zmieszaną z odrobiną mąki i zagotować wszystko razem. Podawać można z :kopytkami, kaszą (tu zależy od upodobań. Może być gryczana, jęczmienna lub pęczak, który ja ososbiści bardzo lubię), kluski śląskie a jak masz więcej czasu można zrobić pyzy na parze(doskoanale prezentują się na talerzu i jeszce lepiej piją sos). A jako dodatek do tego: surówka z czerwonej kapusty, albo buraczki zasmażane. W obecnej chwili też niegłupim pomysłem wydaje się przyrządzenie do tego kapusty młodej duszonej z koperkirm i boczkiem. DB