![]() |
Czwartek
06.10.2005nr 067 (0067 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Nalewka żurawinowa Autor: Alus godzina: 02:51 Witam! Zrobił bym tę nalewkę tak jak i na innych owocach. Owoce zalewamy w słoju tak żeby były przykryte, spirytusem zmieszanym z wódką w stosunku 1:1 (czyli takim prawie 70% mocy). Trzymamy tak od czasu do czasu potrząsając 6 do 8 tygodni, po czym zlewamy 1-szy nalew i pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Jak cukier sie rozpuści (wyciaga też alkohol pozostały w owocach po 1-szym nalewie) po min. 4 tygodniach, zlewamy 2-gi nalew. Łączymy obydwa nalewy w proporcjach zależnych od gustu. Im więcej dodamy 2-go nalewu tym nalewka słodsza, gęściejsza i o mniejszym "voltażu". Są zwolennicy picia nalewek wytrawnych, którymi jest 1-szy nalew. Mozna go nieco osłabić woda przegotowaną. W tej sytuacji 2-gi nalew uzyskujemy zamiast zasypywania cukrem zalewając pozostałe po 1-szym nalewie owoce czystą wódką. Pozdrowionka DB PS. Oczywiście żurawinki można przemrozić. Autor: RENIFER godzina: 18:46 Witam tak jak ALUS pisze nic dodać nic ująć,tylko owoce,alkohol i troche cukru |