Poniedziałek
10.10.2005
nr 071 (0071 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Jarzębina  (NOWY TEMAT)

Autor: Luki_81  godzina: 23:03
witam koleżanki i kolegów którzy znają mozę jakiś przepis co by z jarzębiny popełnić jakąś naleweczke, wiec jeśli ktoś ma takowy przepis, poprosze pozdrawiam Łuki

Autor: Kłysz  godzina: 23:34
Łaj not, oto przepis: JARZĘBINÓWKA 2,2 L 2 kg jagód jarzębiny odmiany słodkiej zerwanych po przymrozku ( mozna skorzystać z zamrażarki ) 100g suszonych, nie przydymionych śliwek 2,5 litra wódki czystej 45% Jarzębinę ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku, uważając, żeby się nie przypaliła i nie przywarła do blachy. Przesypać do gąsiorka, dodać śliwki ( można pokroić w paseczki ), zalać wódką i pozostawić w cieple od czasu do czasu potrząsając gąsiorkiem. Po 3 miesiącach przefiltrować i rozlać do butelek. Smak wódeczki jest lekko jarzębinowy z lekkim posmakiem goryczki. Pić w temperaturze 4-6 st C. Smacznego - Kłysz

Autor: Luki_81  godzina: 23:57
oki dzieki