![]() |
Poniedziałek
31.03.2025nr 090 (7183 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Ukrainska slonina Autor: August godzina: 11:24 To jeszcze moją recepturą się pochwalę. Dziś naprawdę trudno znaleźć źródełko wieprzka słoninowego. A są takowe jeszcze na cztery palce słoninka. Kroi się to coś na takie klocki 10x10x40 cm. Do takiego jednego specjału spora główka czosnku - ząbki przepołowić i naszpikować - bardzo mocno nasolić solą do peklowania - a następnie wędzić [proponuję bukiem] na zimno w 30 stopniach przez 3 godziny. W otulinie szczelnej - grubego worka papierowego - na poprzeczce luźno – zawiesić pod powałom na 3 miesiące. Samo otwarcie worka wabi zapachem grono przyjaciół z wielu kilometrów. Autor: VCNC godzina: 19:35 Przepis brzmi prosto, a co proste bywa dobre. Dzieki Dojscie do sloniny mam. Od lat korzystam z tego sklepu rzezniczego. Mam duzy cooler, zasypuje workami z lodu, i transport bezpieczny. https://youtu.be/Ua6FRU2K1_o?si=IQqqb4tOZiFhUnan Autor: VCNC godzina: 19:50 https://youtu.be/lVjRyrRDyWA?si=SeUs8Xu--oFydBpZ |