Poniedziałek
31.03.2025
nr 090 (7183 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Ukrainska slonina

Autor: August  godzina: 11:24
To jeszcze moją recepturą się pochwalę. Dziś naprawdę trudno znaleźć źródełko wieprzka słoninowego. A są takowe jeszcze na cztery palce słoninka. Kroi się to coś na takie klocki 10x10x40 cm. Do takiego jednego specjału spora główka czosnku - ząbki przepołowić i naszpikować - bardzo mocno nasolić solą do peklowania - a następnie wędzić [proponuję bukiem] na zimno w 30 stopniach przez 3 godziny. W otulinie szczelnej - grubego worka papierowego - na poprzeczce luźno – zawiesić pod powałom na 3 miesiące. Samo otwarcie worka wabi zapachem grono przyjaciół z wielu kilometrów.

Autor: VCNC  godzina: 19:35
Przepis brzmi prosto, a co proste bywa dobre. Dzieki Dojscie do sloniny mam. Od lat korzystam z tego sklepu rzezniczego. Mam duzy cooler, zasypuje workami z lodu, i transport bezpieczny. https://youtu.be/Ua6FRU2K1_o?si=IQqqb4tOZiFhUnan

Autor: VCNC  godzina: 19:50
https://youtu.be/lVjRyrRDyWA?si=SeUs8Xu--oFydBpZ