Czwartek
13.10.2005
nr 074 (0074 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Rzodkiewka a la szparagi  (NOWY TEMAT)

Autor: jurek123  godzina: 09:41
Po zbiorze ogórków ew dyni pozostaje w ogródku dużo wolnego miejsca .Można je wykorzystać siejąc rzodkiewkę .Zazwyczaj tej rzodkiewki mamy nadmiar no i nie sezon na tą nowalijkę.Moja żona zagospodarowuje ją robiąc danie bardzo oryginalne.Rzodkiewkę kroimy podłużnie na 4 słupki.Następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut.Następnie przyrządzamy w w podobny sposób pora dodajemy zieloną pietruszkę i do woreczków podzielone na porcje zamrażamy.Do konsumpcji przygotowujemy po rozmrożeniu w dowolnym czasie podając w sosie beszamelowym.Sos robimy tzw oszukany tzn bez żółtka kurzego ze względu na cholesterol.Rzodkiewka ma kolor lekko różowawy i smakuje jak szparagi.Kto tego nie próbował radzę zaszaleć a przekonacie się że domownicy lub goście przyjmą wasz przepis z pewnym niedowierzaniem że to zwykła rzodkiewka.

Autor: Kłysz  godzina: 10:02
Wiesz Jurek, 90% seryjnych morderców miało poziom cholesterolu poniżej 100 . . . . Lepiej już zjedz to żółtko, to dobra i życzliwa rada. Pozdrawiam - Kłysz ( wyluzowany i życzliwy, cholesterol 320 :-))

Autor: kris  godzina: 13:00
Teoria o szkodliwym cholesterolu w żółtku już dawno upadła - według nowych badań jajka jadane w całości nie szkodzą ( cholesterolowo ) o ile są jadane w rozsadnych ilościach czyli szkodzą jak wszystko co w nadmiarze. Pozdrawiam PS. Też mam "w sobie cholesterol"! ile ? nie wiem. DB

Autor: jurek123  godzina: 15:05
Kol Kłysz poziom cholesterolu poniżej 100 jest tak samo grożny jak ten pow 320.Ja mam coś tam około 220 i dlatego muszę się pilnować.Ale propozycję rzodkiewki w takim sosie nie podałem jako ostrzeżenie przed cholesterolem lecz jako ciekawostkę kulinarną.