Piątek
17.08.2007
nr 229 (0747 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: kiełbasa z sarniny w wekach  (NOWY TEMAT)

Autor: novy  godzina: 09:49
witam wszystkich smakoszy. Koledzy potrzebuję przepis na kiełbasę w słoikach z sarniny. Troszkę już mi się „przejadła” standardowa metoda „flakowa”. Dziękuje z góry DB

Autor: ala  godzina: 10:28
To nie jest żaden problem aby zapakować farsz kiełbasiany zamiast do flaka ale do weka. Wkładasz do słoika, nie do pełna, dobrze zakręcasz i pasteryzujesz godzinę. Później ostudzić w przewiewnym miejscu i sprawdzić czy nie ma bombażu, czyli wydęcia wieczka. Jak jest, to znaczy że dostało się powietrze do środka ( słaba zakrętka, nie wyczyszczony dokładnie gwint w słoiku lub jakiej uszczerbki w szkle). Taka kiełbasa ze słoika jest bardzo smaczna, zwłaszcza z jeszcze smaczniejszą galaretką. Wspaniała jako zakąska na zimno. DB Ala p.s. Nie słyszałam o kiełbasie z samej sarniny, chyba, że miałeś na uwadze ją jako dodatek do dzika.

Autor: novy  godzina: 15:07
ja robiłem właśnie z sarniny + boczek wieprzowy w stosunku 3/1 z przepisu we flaku, palce lizać. Chciałem spróbować właśnie w słoiku, ale też z przepisu. Także jak byś miała taki przepis to byłbym wdzięczny, głównie chodzi o stosowanie peklosoli, w jakich proporcjach, na ile się w niej zostawia mięso i czy w ogóle się ją stosuje. Proces technologiczny wyrobu kiełbasy we flaku wędzonej różni się nieco od wekowanej paseryzowanej. Pozdrawiam