![]() |
Wtorek
04.09.2007nr 247 (0765 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Dynia Autor: Maryna godzina: 15:00 Dynia to wielki skarb, sama dosć neutralna w smaku, daje ze sobą robić wszystko. Dodanie dyni do jabłek bardzo uszlachetnia szarlotkę (starta na grubej tarce). Podobnie starta, dodana do ciasta drożdzowego sprawi, że ciasto będzie delikatne i długo świeze. Leczo jest przepyszne, pod warunkiem, że dynię dodamy na sam koniec i pogotujemy ok 2 minut. Dłuzej gotowana dynia zamieni sie w paciaję. Sporo przepisów jest na Onecie. Mozna fantazjowac, tem bardziej, że dynia jest az ciężka od mikroelementów i witamin. To prawdziwa królowa jesieni. Ja przechowuje dynie w miejcu bazpiecznym od mrozu. Najlepsza jest piwnica, gdzie dynia sobie leży na sianku, odkryta. W ubiegłym roku zostawiłam dynię w garazu i wyniosłam na kompost ze 40 kg tego szlachetnego warzywa. Nie wierzyłam, że beda takie duze mrozy i dostałam karę. Jest też, poza popularną, czerwoną dynią, dynia melonowa. Rózni sie od tej małej rozmiarem - wazy ok 20 kg. ma gładką skórke (czerwona dynia jest szorstka) i kolor żółto- łososiowy. Jej zaleta jest smak i aromat świeżutkich ogórków. Robię z tego mizerię, tak, jak w lecie ze świeżego ogórka. Wadą jest jej rozmiar. Zanim taką dynie otworzymy, trzeba umówić się z sąsiadami, żeby w dość krótkim czasie wszyscy razem spożytkowali ten szlachetny owoc. Autor: Hania godzina: 16:23 Ja jestem zwolenniczką dyni. Robię zupę (ale według trochę innego przepisu niż wyżej podany), leczo, risotto, tartę. Przebojem jest dynia w całości, nadziana kuskusem, mięsem i przyprawami i upieczona w piekarniku. Z przetworów robię dżemy i dynię w słodkim syropie - to dla siostrzeńca alergika. Moja siostra robi też dla niego frytki z dyni. Jeżeli chodzi o zachowanie dyni po gotowaniu to bardzo dużo zależy od odmiany. W tym roku posiałam odmianę hokkaido i jestem mile zaskoczona tym jak się nie rozpada. I drugą też bardzo zwartą odmianę, ale nie pamiętam nazwy. |