Czwartek
13.09.2007
nr 256 (0774 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Paprykas  (NOWY TEMAT)

Autor: Kłysz  godzina: 22:01
Właśnie dzisiaj wróciłem od naszych bratanków, Węgrów. i tak mnie naszło, żeby sobie zrobić "rypleya" z parykarza z kurczaka, gdyż bardzo mi ta potrawa smakowała. Ponieważ sądzę, że nie tylko mi mogłaby ona "podejść" podaję przepis: 1. Na rozgrzany olej lądują 4 nieprzesadnie drobno posiekane cebule, które następnie dusi się do zeszklenia. Ja osobiście parę kawałków podczas podsmażania zbrązowiłem. 2. Po podduszeniu cebuli do garnka wrzuciłem 10 spiczastych papryczek pokrojonych w paski, a po rozpoczęciu miłego podniebieniu pyrkotania w rondelku na wierzch włożyłem 6 porcji udek z kurczaka, które uprzednio zostały natarte papryką w proszku, papryką w paście, solą i pieprzem. W tej postaci pobywały sobie w lodówce około 1,5 godz. P.S. Na załączniku duszące się w garnku udka. :-)

Autor: Kłysz  godzina: 22:12
Po około 10-15 minutach w garnku ląduje 5 pokrojonych w kostkę, po uprzednim oskórowaniu, dojrzałych pomidorów. 2 kostki rosołowe, szczypta cukru i jeżeli jest to konieczne - sól.

Autor: Kłysz  godzina: 22:20
Tak to wygląda po dodaniu pomidorów i posypaniu słodką papryką w proszku . . .