Poniedziałek
07.11.2005
nr 099 (0099 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: tarninówka  (NOWY TEMAT)

Autor: Tami  godzina: 20:08
na ostatniej zbioroweczce zaczęstowany zostałem nalewką z tarniny - pychotka, ponieważ przepis w miarę prosty jako dyletant w tej dyscyplinie podaje przepis i proszę o rady doświadczonych kolegów. 1kg tarniny zalać 0,5l spirtu i 0,5l wody mineralnej (wcześniej koniecznie wymieszanych) dodać 40dk cukru oraz pokruszoną 6cm laskę cynamonu i trzymać 1 rok (to bedzie najtrudniejsze), po czym spożytkowac. W związku z tym mam pytania: 1. czy 2 l przezroczyste sloiki to OK, czy zamykać z uszczelką, czy tylko gazą, trzymać w piwnicy ciemnej, czy może być w jasnym? 2. czy mrozić tarninę? i jak to robić w zamrazalce czy lodówce? usunąć pestki (trudne), czy tarnina tyz produkuje kwas pruski? poza tym jeden słoik zrobilbym tym sposobem a na drugi jakaś może wariacja..... wanilia? goździki? miod? cuś innego? macie koledzy jakieś sposoby... proszę o radę DB