Czwartek
04.09.2008
nr 248 (1131 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Tarnina na nalewkę - uwaga!  (NOWY TEMAT)

Autor: przemus401  godzina: 22:58
Koledzy, robiłem dziś rekonesans w sprawie tarniny na naleweczkę i dokonałem zdumiewającego odkrycia. Otóż owoce tarniny są robaczywe. Oczywiście nie wszystkie, ale wiele. Zawsze sądziłem, że tarnina z racji swego cierpkiego smaku jest wolna od szkodników, a tu taka niespodzianka. Problem polega na tym, że w samym miąższu robala nie ma. W skórce i miąższu jest tylko dziurka, a gad siedzi w pestce. Jak się odpowiednio odetnie miąższ przy samej pestce, to go widać. Nie wiem czy problem ma zasięg krajowy, w każdym razie w okolicach Poznania tak. A tak poza konkurencją - jeśli nie chce się czekać do przymrozków, które przecież mogą wcale nie nadejść, to kiedy jest odpowiedni czas na zbiór owoców? A tak jeszcze bardziej poza konkurencją - macie jakieś interesujące przepisy oprócz tych, które są w archiwum? ;-))). Darz Bór-przemus401.

Autor: cedan  godzina: 23:42
Spoko! Przymrozki nadejdą, ale gdyby nie...., to i tak owoce lekko "zwiędną" i można zrywać. Pozdrawiam.