Piątek
12.12.2008
nr 347 (1230 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z jagód jałowca

Autor: pięta  godzina: 11:54
MIły kolego i owszem z jagód jałowca można /chociaż nie powinno się robić nalerwek!!!/a to dlatego,że jałowiec nie służy do tego typu wyrobów.Nie jest to roślina radykalnie trująca ale zawarty w szyszkojagodach olejek eteryczny należy do śilnych środków drażniących przewód pokarmowy człowieka.Spróbuj zakupić gdzieś taką czeską Borowiczkę/tj. wódka z dodatkiem jagód jałowsa/ ile tego można wypić 2-3 małe kielonki i nic więcej jak przecholujesz to się pochaftujesz bo jest to odruch obronny organizmu człowieka przed zatruciem.Tak tak jesteś źle informowany sięgnij do podręczników zielarskich i tam się dowiesz więcej o jałowcu i skutkach jego przedawkowania.Nie piszę Ci tego by Cię zrazić ale jest tyle innych ciekawych surowców do robienia nalewek dlaczego akurat upierasz się na przepisy z jałowca?Kup bracie sobie książkę pt.Nalewki zdrowotne /czyli 102 przepisy na alkohol który wspomaga organizm/ wyd.Baobab W-wa 2007 cena 17 zł i nie będziesz musiał pytać na przyszłość o porady serdecznie polecam i czytaj przyjacielu bo w ksiązkach zielarskich jest mnóstwo wiedzy wtedy nie będziesz miał kłopotów ze...zdrowiem Darz-bór