Wtorek
31.03.2009
nr 090 (1339 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Termometr do pieczeni.

Autor: Ksawer  godzina: 22:54
Kolego Piegus, najlepiej kupić sobie taki termometr dwuskalowy z sondą (szpikulcem). Na jednej skali masz temp. otoczenia - tj piekarnika, na drugiej temp. z czubka sondy(na końcu jest czujnik) wbitej w środek najgrubszego miesca pieczni np. Nabyłem taki za 24 zeta w sklepie firmoym kawy Tchibo(? !), stoiska są w wielu marketach. Droższe widziałem w sklepie Duka, tam szpikulec jest na kablu, a panel elektroniczny, który umieszczasz poza piekarnikiem czy np wędzarnią. Poszukaj też na allegro ("termometr do wędzarni", "termometr z sondą" etc., jest wybór. Przez ostatnie kilka lat zajechałem ze 3 takie, bardziej przez własną nieuwagę, bo tam właściwie nie ma się co popsuć. Uważaj na takie termometry-szpikulce zakończne walcowatym lub prostopadłościennym panelikiem z wyśiwetlaczem lcd. Nie znoszą pary (ta część elektroniczna) i wyższej niż 60 oC temperatury, choć sama sonda przyjmuje do 200 stopni. Gdybyś kupował termometr z sondą na kablu zapytaj/doczytaj zawsze czy kabel wytrzymuje tyle samo ile sama sonda inaczej kabel sfajczy się w piekarniku. Powodzenia Ksawer