Poniedziałek
11.05.2009
nr 131 (1380 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: marynata  (NOWY TEMAT)

Autor: piotr 74  godzina: 01:21
WITAM KOLEGOW. CZESTO SMAZE MIESO NA PATELNI GRILOWEJ Z BRAKU DOSTEPU DO GRILA. CZY KTOS POSIADA MOZE JAKIES PRZEPISY NA DOBRA MARYNATE,LUB INNY DOBRY PRZEPIS? JA CZESTO TRZYMAM MIESKO W OLIWIE Z ZIOLAMI PARE GODZIN,NASTEPNIE RZUCAM NA ROZGRZANA PATELNIE I SMAZE Z WSZYSTKICH STRON-SPOSOB LATWY,SZYBKI TAKIE MIESKO SMAKUJE MI NAJLEPIEJ... PROSZE O PORADY DARZ BOR W NOWYM SEZONIE

Autor: jean  godzina: 19:21
Bardzo dobra jest marynata z musztardy po prostu do tej oliwy dodaj dwie trzy łyżki dobrej musztardy +przyprawy np zielony pieprz, czosnek i potrzymaj do następne dnia, albo przyprawy dodaj do mięsa i potem marnuj w piwie też dobre. Smacznego DB

Autor: Ksawer  godzina: 23:30
Kolego Piotr 74. w przypadku karkówki, piersi/filetów z drobiu, także niektórych elementów dziczyzny czy baraniny robię tak : mięso solę, pieprzę, posypuję przyprawami w/g uznania i smaku. Dalszymi składnikami marynaty są utarte warzywa (marchewka, pietruszka, cebula i dużo natki pietruszki), oliwa lub olej (4-5 łyżek na 1kg) i ocet balsamiczny (ew. winny) - 1-2 łyżki na 1 kg mięsa, oraz 1-1,5 łyżeczki cukru/miodu. Tym wszystkim nacieram dokładnie bądź to już wyporcjowane kotlety lub większe kawałki mięsa. Do lodówki na parę godzin, na noc. Pamiętaj, że lepiej jest na grila (czy też ryflowaną patelnię, której też używam ) kłaść mięso o temperaturze "pokojowej" a nie bezpośrenio z chłodziarki kiedy ma ono 6 czy 7 stopni. Zderzenie schłodzonego mięsa z przegrzaną (powyżej 180-200 stopni )patelnią lub grillem powoduje, szczególnie w mięsach chudych (polędwica,schab, szynka) nieesstetycze i kwaśnawe wysienki białkowe . Smacznego i DB Ksawer