Czwartek
16.07.2009
nr 197 (1446 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Mięso w słoiku?

Autor: mariandzik  godzina: 08:37
Tydzień temu robiłem kiełbasę z dzika i zabrakło mi flaków. Postanowiłem skorzystać z przepisów na wekowanie i ....... dla mnie jest to lepsze od kiełbasy. Jeśli ktoś chce mój przepis to: 3 kg dzika, 0,8 bardzo tłustego boczku (bdb stosunek mięsa do tłustego), 2 łyżki stołowe ziół prowansalskich, 1,5 - 2 główek czosnku, sól, pieprz. Jest to mój przepis i na kiełbasę i na konserwę. Mielę cały tłuszcz i 1/3 mięsa na grubym sicie, 2/3 mięsa na sicie szarpak. Pekluję mięso pocięte na kawałki jak do maszynki do mielenia mięsa. Peklowanie 3 dni. Własnie jestem po kanapce z taką konserwą - coś pięknego!!!!!! Słoiki 0,9 gotowałem 3 godz 15 min, a takie jak po małym majonezie ok 2 godzin.