Poniedziałek
15.06.2009
nr 166 (1415 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: TATAR  (NOWY TEMAT)

Autor: 1411  godzina: 10:15
Koledzy z czego , z czym , i jak, mielony, siekany czy jakis inny , wszelkie opinie i sposoby mile widziane Pozdrawiam

Autor: mariandzik  godzina: 11:40
Przypomniał mi Kolega przedwczorajszy wieczór, więc się wypowiem. Strzeliłem wtedy właśnie rogacza w szyję, więc postanowiłem wziąść sobie go na użytek własny, a że moja żona uwielbia tatara, to przyrządziłem jej i przy okazji sobie po porcji tej potrawy. Z braku sprzętu (domek letniskowy) robiłem go nożem. A robiłem go z polędwiczek rogacza. Umyte i oczyszczone w plewek polędwiczki ostrym nożem zdzierałem wzdłuż włokien mięśniowych. Tak jakbym ostrzył nóż, ale zamiast kamienia była polędwiczka, no i ruchy w jedną stronę. Do tej masy dałem 1 żółtko, troszkę oleju, ale nie był konieczny, pieprz, sól i sos sojowy zamiast maggi. Podane ze świeżą, młodą cebulką - przepyszne. Żonka stwierdziła, że lepszego w życiu nie jadła. Zabrakło tylko ogórków kiszonych, a z nimi to już w ogóle byłoby zabujczo smaczne. A, że na domku byliśmy sami, to...............polubiłem robienie tatara ;)) Robiłem wcześniej z polędwiczek dziczych i też jest bdb, tylko, że tamte mieliłem maszynką.

Autor: Sorgo1  godzina: 12:12
DB! ostatnio na pikniku mysliwskim mialem przyjemnosc smakowac tatar z rogacza, byl tak smaczny ze nie moglem sie nim najesc. Podaje przepis Składniki: Około 0,5 kg polędwicy z sarny , 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 żółtka, odrobina maggi, pieprz, sól, 1 łyżka oliwy. Jak przyrządzić? Mięso przemielić 2 razy przez drobne sito wraz z czosnkiem, dodać koncentrat i drobno posiekaną cebulę. Dobrze rozmącić żółtka z oliwą i wymieszać z potrawą, dodając resztę składników do smaku. Można żółtka rozmącone bez oliwy podawać osobno w sosjerce, ja wolę wersję już wymieszaną z mięsem. Dobrze wyrobić. Można posypać drobno pokrojonymi korniszonami i grzybami marynowanymi. Podsmażyć na patelni kromki dobrego pieczywa, pocierać czosnkiem i smarować tatarem. Smacznego i DB! Podstawa to usmazony chleb, potarty swiezym zabkiem czosnku - REWELACJA

Autor: Alej.....  godzina: 12:17
Z wołu, z sarny, z jelenia, świeżego łososia - bardzo proszę. Ale ... tatar z dzika? Brrrrr...

Autor: grubszyzwierz  godzina: 12:22
Uwielbiam tatara, ale z dzika chyba też bym nie wciągnął-za tłuste mięso "z natury"

Autor: KacpeR  godzina: 21:54
jak dla mnie to polędwiczkę z MŁODEGO rogacza na TATARA trza zemleć i popieprzyć posolić pomusztardzić troszkie ale nie przesadzić z musztardą Maggi do smaku ale nie za dużo no i żółtko i cebulkie. Ja ogórka nie bardzo lubię w tatarze. Wbrew pozorom nie jest to łatwe danie, rzekłbym nawet, że dobranie "właściwych" proporcji to kwestia chyba nie przesadzę lat praktyki. Podstawowe składniki to przemielone mięso na grubym sicie Pieprz, sól Musztarda i to ta dobra Co do reszty to kwestia smaku kulinarnego Smacznego tatra życzę Koleżanką i Kolegą

Autor: Alus  godzina: 23:27
Rogacz na tatara wcale nie musi byc bardzo młody, ale dobrze żeby nie był matuzalemem sarniego rodu i wcale nie musi to być "only" polędwiczka. Sito raczej nie za grube. Co do musztardy zalecałbym trochę wstrzemięźliwości. Sporo cebulki dodawanej tuż przed jedzeniem, dobra oliwka i ciut maggi, żółteczka i świeżo zmielony pieprz. Ogórcy niekoniecznie, ale jak ktoś lubi.... Kromka chrupiącego chlebka z masełkiem i oszroniony kieliszeczek białej.... najlepiej w dobranym towarzystwie. Pozdrowionka. DB