Wtorek
29.09.2009
nr 272 (1521 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: dereniówka

Autor: kriss/sieradz  godzina: 08:46
Koledzy wczoraj zalałem 3 kg derenia 5 l spirytusu 70 % . Derenia nie nakłuwałem - to teraz odlać spirytus i to zrobić czy jest inny sposób ? Przeglądałem przepisy w internecie i w krórymś pisało że musi to stać około roku to co wtedy z tym KP ? W tym roku robię po raz pierwszy a nie chciałbym zmarnować. Pozdrawiam DB

Autor: pięta  godzina: 21:13
Kolego a na cholerę tyle tego nastawiłeś? Z połowy trzeba było zrobić dobrego dżemu albo pysznego soku. No pewnie masz dostęp do spirytusu co? Kiedy to zalałeś? Jak z dnia na dzięń to musisz wylać /odcedzić / ten spirytus nakłuć te owoce !!! ale będziesz miał za pazerność dużo roboty no a później zalać ponownie .Powodzenia acha rok nie musi wcale stać ale te 6-7miesięcy wtedy będzie dobra a i nie zapomnij tego rozcieńczyć bo taką w degustacji skręci Cię jak liść nad ogniskiem /choć podobno i śliwowica łącka też ma 70% i nieźle smakuje /DB