Czwartek
03.09.2009
nr 246 (1495 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Grzywacze z grilla lub ogniska?  (NOWY TEMAT)

Autor: Bartek L  godzina: 11:15
Czy jest jakiś przepis na pierś grzywacza z grilla lub ogniska? Jeśli jest to jaki. Gołąbek miałby być przyrządzony poza domem więc dobrze by było jakby przepis był prosty i szybki. Nie mam możliwości zabrania całego zestawu przypraw, szczególnie tych mniej popularnych. Jeśli miałyby być najpierw moczone w jakiejś zalewie to chyba będzie się dało zrobić pod warunkiem, że ten czas raczej dwóch godzin nie przekroczy i że zalewa też będzie dość prosta. Za wszystkie sugestie serdecznie dziękuję.

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 12:24
Ostatnio robiłem piersi i udka z kaczek z grilla: Stworzyłem szybką bejcę na bazie musztardy, dodałem przyprawy, nie miałem oleju, ani oliwy, ani wina, więc dodałem kieliszek cytrynówki i trochę smalcu :) trochę musiałęm podgrzać, żeby się rozpuścił... Zabejcowałem mięsko na trzy godziny, potem owinąłem w aluminiową folię i na grilla... Pycha! i co najważniejsze mięciutkie! pozdrawiam, DB!

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 13:45
Oczywiście działo sie to w warunkach polowych, na kwaterze myśliwskiej...

Autor: Bartek79  godzina: 19:03
Ad Bartek L A co po rozebraniu gołębia i wycieciu piersi co zostanie z niego. Piersi niewiele, to czy jest wogóle sens zabierać się za to. Jak masz Grzywacze to lepiej je do rosołu wrzucić, a z mięsiem , z grzywacza z rosołu jest pare opcji do zrobienia: 1:obrać je, obsmażyć na patelni z warzywami - to jest to 2. obrać , dodać podgardle wieprzowe(połowe wagi mięsa z grzywaczywa), pieprz świeżo zmielone, sół, majeranek i zrobić kołduny 3.zamromić je do świąt i będzie SUPER dodatek do pasztetu światecznego(warto już o tym o tym pomyśleć:):):):)

Autor: Bartek L  godzina: 19:21
To ma być smaczny kąsek a nie wyżerka (prawdopodobnie 1 gołąbek na 5 chłopa wystarczy). Na gotowanie rosołu nie będzie czasu. Przed południem polowanie a po południu grill. Jak mi się nie uda upolować to grill i tak się odbędzie ale bez takich dodatków. To co zostanie to już się tym zaopiekuję ale na grillu będą tylko piersi (marzenia ściętej głowy;)).