Środa
14.10.2009
nr 287 (1536 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Bażant

Autor: mariandzik  godzina: 14:08
Nie miałem dużo do czynienia z tą dziczyzna ponieważ upolowałem w życiu tylko dwa koguty i dwa dostałem w prezencie. Z tych pierrwszych jeden poszedł do wypchania i stoi teraz dumnie na ścianie, a z drugiego zrobiłem rosół, bo to jest najbardziej reklamowane danie z bażanta i faktynie nie bez powodu - jest świetny i jak pisze Desperado ustępuje tylko rosołowi z grzywaczy. Z dwóch które dostałem jeden poszedł na rosół - mięso z ugotowanej tuszki poszło na sałatkę warzywną ( majonezową ) z ryżem, papryką itd. Natomiast drugiego postanowiłem upiec. Jako, ze nie miałem zbytnio czasu we wczytywanie się w przepisy postanowiłem (wiedząc, ze jego mięso jest bardzo suche) upiec go z kurczakiem, aby nie wysechł. Uwierzcie mi, że bardzo dobrze to wyszło. Koguta bażanta podzieliłem na porcje i na całą tuszkę dodałem dwa udka z kurczaka. Wszystko pieczone z warzywami - marchew i pietruszka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Polecam chociaż raz spróbować. Mi to odpowiadało.