Poniedziałek
14.12.2009
nr 348 (1597 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Koledzy czym wędzicie ?

Autor: Rolnik  godzina: 09:24
Chyba nikt nie wymienił brzozy. Ja stosuję ją jako główną bazę do rozpoczynania wędzienia poprzez zapieczenie, kiedy jest potrzebna wysoka temperatura, a nastepnie gdy wędzenie odbywa się na pół gorąco - pół zimno. Wtedy dokładam do stosiku albo jabłoń, albo jałowiec i prawie zamykam dopływ powietrza do wędzarki. Do jednego cyklu wędzenia zużywam w ten sposób do 10 szczap. Co do kory, to jest oczywiste, kora zostaje do innych celów. Smacznego.

Autor: pięta  godzina: 16:47
Proponuję koledze " Rolnikowi" rozpalać przed wędzeniem sam wędzarnik...lipą .Daje dużo ciepła i w miarę szybko. Brzoza absolutnie się nie nadaje to nie jest kominek gdzie można nią palić. Dym brzozy daje posmak terpentynowy. stąd nie powinno się tego drewna wogóle w pobliżu wędzarni gromadzić by ...nie kusiło. Pozdrawiam DB

Autor: Bachus  godzina: 20:06
Metoda "z plackami ekologicznymi" kładzie wszystkie inne!