Piątek
06.11.2009
nr 310 (1559 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Peklująca mieszanina

Autor: Ksawer  godzina: 01:44
Kolego, kup peklosól w sklepie/hurtowni masarskiej. Na litr wody (zagotowanej z ulubionymi przyprawami) dajesz 95 gramów soli peklującej. Wymieszaj do całkowuitego rozpuszczenia peklosoli i po wystudzeniu zalej szynki. Na 10 kg mięsa potrzebujesz ok 4,5-5 litrów solanki. Peklowanie trwa kilka -kilkanaście dni w chłodnym (do 11 stopni) miejscu. DB Ksawer.

Autor: R.D.  godzina: 09:51
Jeśli na sucho to tak jak napisał Darek33. Pół na pól peklosol z solą ale gruboziarnistą! Do tego roztarte przyprawy (pieprz, ziele, czosnek) liść laurowy, mono natrzyj i dokłądnie. Ważne, żeby mięso przycisnąć deską i kamieniem w naczyniu najlepiej kamionkowym. Jeśli szynki są z kością to koniecznie trzeba przekłuć wzdłuż kości i wetrzeć w szczelinę sól. Inaczej się przy kości zepsuje. Przewracaj co kilka dni na drugą stronę i wąchaj!!!