Wtorek
22.12.2009
nr 356 (1605 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pieczony dzik

Autor: ronin12  godzina: 11:21
Witam Kolego ja takiego dziczka z powodzeniem upieklem w piekarniku (elektrycznym). Tusze natarlem wegeta, odrobina pieprzu i jalowca, pozostawilem w chlodnym miejscu na 24 h. Po podanym czasie uprazylem kasze i wystudzilem, podgardle w kostke i na patelnie az pusci tluszczyk, pod koniec watrobe rowniez w kostke i do podgardla i tak jeszcze przez jakies 5 minut. Warzywa typu marchew,seler,pietruszka w plasterki lub slupki. Calosc czyli podgardle, watroba (z sosikiem po ugotowaniu), warzywa do kaszy i wymieszac mozna doprawic do smaku sola, pieprzem, jalowce, zielem angielskim. Tym oto farszem nadziewam Warchlaka (osobiscie dodaje do srodka jeszcze lyzke smalcu domowej roboty-kasza duzo "pije" tluszczu nie bedzie sucha i kawalek w pory taki okolo 10 cm) zaszywam do brytfanny i piekarnika. Mozna go jeszce oblozyc plastrami sloniny albo polewac rozpuszconym maslem. Piec do miekkosci w temperatuze okolo 150 C a pod koniec 180 C celem podpiczenia skorki. Podawac z kluchami, zimnym piwem lub (polecane) z nalewka wlasnej roboty. Smacznego

Autor: Elmer25  godzina: 16:06
szyper co znaczy "odpowiednio przygotowany" napisz krok po kroku jak to się robi jaki dzik do tego potrzebny, ile się piecze, itp może jakieś foto pozdrawiam DB