Środa
02.02.2011
nr 033 (2012 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Schab w/g Czesława z Wilna

Autor: mariandzik  godzina: 18:06
Cyniku dlatego 2 cm, że podałem przepis na "schab wg. Czesława z Wilna" i w jego przepisie tak to wygląda. A czemu gruba warstwa soli? Zobaczysz. Schab puszcza pod jej wpływem wodę i gruba warstwa soli pieknie ją odciąga, a odciągniecie wody na tym etapie jest najważniejsze i warunkuje to, że w dalszych etapach schabik się nie zepsuje. Pozdrawiam.

Autor: kedaT  godzina: 18:39
Tak jak rzecze MARIANDZIK - cała gruba warstwa soli jest wilgotna. I o to chodzi . CYNIK Według jakiego przepisu robisz ten schab bo w przepisie który zapodał MARIANDZIK nic o folii aluminiowej nie doczytałem!! Pozdrawiam DARZ BÓR

Autor: Janek. K  godzina: 22:58
Kolego Mariuszu! Tak jak wielu piszących w tym temacie Kolegów czuję się zobowiązany podziękować Ci za podzielenie się z nami genialnie prostym i jednocześnie smakowitym przepisem na schabik . "Zaraziłem" Twoim przepisem kilku moich znajomych, po pewnym czasie od niektórych z nich dowiedziałem się ,że przepisem "zarazili" następnych i tak powstaje "armia schabowników " :-) MARIANDIK :-)Dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ad. Kol cynik mam obawy czy nie "przedobrzyłeś" z tą alufolią . Jedną z podstawowych zasad w przygotowywaniu mięska ,gdzie surowiec traktujemy solą ,jest używanie odpowiednich naczyń: np.szkło, naczynia emaliowane, kamionkowe, drewniane ,porcelanowe i ich pochodne ewentualnie z "kwaśnej" stali, natomiast nigdy z : aluminium ,stali w.węglowych, żeliwa. Metale te przy kontakcie z solą plus woda wchodzę w reakcję i powstaje z tego szereg związków , które mają wpływ na wartości smakowe oraz zdrowotne uzyskanego wyrobu. :-( Ponieważ nie ma tego złego ,co by na dobre nie wyszło:-),za sprawą kol. cynika zapodam Koleżeństwu przepis "okołokulinarny" :-) CZYSZCZENIE SZTUĆCÓW I INNYCH WYROBÓW PLATEROWANYCH W zlewie kuchennym -"kwasiak," kamionka,granit - zamykamy odpływ i wykładamy dno kilkoma warstwami kuchennej folii aluminiowej, na tej folii układamy sztućce i posypujemy grubo solą- może być jodowana:-) -a następnie całość zalewamy wrzątkiem. Miejsca bardziej "zaśniedziałe" można potraktować w tej kąpieli pędzlem , następnie płuczemy w czystej wodzie. Przepis równie prosty jak Kolegi mariandzika, a o efektach sądzę że poinformujecie, Pozdrawiam, darzschab ! Janek.K