Wtorek
04.05.2010
nr 124 (1738 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wiosenne nalewki

Autor: iz27  godzina: 22:04
Piniówka - nalewka na odrostach sosnowych. 1 kg końcówek 1/2 L spirytusu 96% 1/2 L wódki Końcówki zbieramy do max ok 15 maja (po tym terminie odrosty są juz zbyt zdrewniałe, nalewka będzie niesmaczna) Wkładamy do słoja i zalewamy. Trzymamy min 1 miesiąc - im dłużej tym lepiej. Zlewamy przez czystą lniana ściereczkę. Końcówki pozostałe w słoju zasypujemy 1 kg cukru nie mieszając. Cukier sam powinien opadać na dno (w razie mieszania opada za szybko powodujac odkrojenie się dna i koniec zabawy). Gdy cukier się rozpuści, co będzie trwało co najmniej miesiąc, syrop zlewamy - także przesączając - do wcześniej uzyskanego nalewu razem mieszając. Końcówki można przepłukać odrobina czystego alkoholu, aby nie utracić esencjonalnej słodkości. Odstawiamy na co najmniej miesiąc. Im dłużej tym lepiej. To przepis kol Kulwapa, jaki podał w 2009r na naszym forum. ps. Moje uwagi po zrobieniu: * po zasypaniu cukrem u mnie trzeba było parę razy potrząsnąć, bo nie chciał się sam rozpuszczać * ja przepłukałem, a w zasadzie raz jeszcze to co pozostało zalałem 1/2 L wódki, potrzymałem potrząsając co jakiś czas i wlałem do wcześniej uzyskanego nalewu bez, jak mi sie wydaje szkody dla efektu końcowego * a i tak pozostałe końcówki można raz jeszcze zalać wódką i spożywać już bezpośrednio, tak ją już samą do picia uszlachetniając.