Wtorek
22.06.2010
nr 173 (1787 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Rydze  (NOWY TEMAT)

Autor: szyper  godzina: 20:19
Grzyby zbieram od zawsze i wydawało mi się, że wiem na ten temat wiele. Ale przyroda w tym roku wprawia mnie w osłupienie. To już trzeci wysyp rydzów w tym roku. Pierwszy był w końcu maja, drugi około 10. czerwca, a dzisiaj trzeci. W załączniku efekt "koszenia" jednej osoby przez ca. 2 godziny. A z przydomowego 40. arowego zagajnika, zebrała niewielką ich część. Pytanie. Czy rydze można wykorzystać do dziczyzny. Oczywiście nie takich ilościach jak w załączniku, ale choćby z takiej jednej łubianki. Bo resztę zmuszony byłem rozdać. Pozdrawiam DB

Autor: Karol  godzina: 20:50
Mi też się wydaje, że wiele wiem a jeszcze nigdy nie znalazłem rydza. Serio :) Gratuluję zbioru i życzę smacznego!

Autor: Kocisko  godzina: 21:18
Szyper Do dziczyzny ale jako przystawka. Marynowane albo kiszone. Ewentualnie smażone z cebulą.

Autor: Darek.33  godzina: 21:28
Zazdroszczę Ci tych grzybów !!!!! Coś nieprawdopodobnego uwielbiam rydze ale takiej ilości w życiu nie zebrałem. Z przyjemnością pomógł bym Ci je zbierać . Dla mnie najlepsze są smażone na masełku lub coś najcudowniejszego marynowane jako dodatek do dobrze schłodzonej wódeczki. Gratuluję ! Pozdrawiam

Autor: pharmacist  godzina: 21:51
Ja bym zamarynował z octem i miodem. Albo zakisił. To co zostało proponuję usmażyć na masełku. Nie polecam mrozić , bo robią się gorzkie. PS skąd jesteś Kol Szyper? takie rydzobranie że ażpozazdrościć Smacznego

Autor: Desperado  godzina: 22:24
Też mnie nieraz się uda nazbierać ,,na fest", ale to dopiero jesienią. O tej porze po prostu dziw. POZDR......