Środa
03.11.2010
nr 307 (1921 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Coś o sarninie

Autor: Kocisko  godzina: 08:12
Darant łeb i cewki odcina się BEZPROBLEMOWO samym, ostrym, nożem z mocną klingą. Łeb podcinasz najmocniej jak sie da od dołu-mocno odchylając łeb w stronę grzbietu. Potem odwrotnie-przyciskasz łeb do szyji i tniesz mięśnie przy puszce mózgowej aż do kręgosłupa. Nastęnie prawa dłoń za nozdrza, lewa na puszkę mózgową i ukręcasz jednym ruchem. Przednie cewki/badyle/rapety odcinasz w stawie kolanowym wykonując cięcie od "tyłu" cewki a potem okrężnie. łapiesz za pęcinę i ukręcasz aż chrupnie. Odcinając tylne cewki wykonuje się cięcie około 1,5cm poniżej tego "łokcia". Wydawałoby się że w tym miejscu jest lita kość. Nie, własnie tam jest stosunkowo łatwy do przecięcia staw. Tniesz dookoła cewki a potem jedną dłonią chwyt za pęcinę, drugą za "łokieć" i chruuup! Mostek równiez rozcina się się samym nozem. Wystarczy przyłożyć nóż od strony jamy brzusznej ale nie idealnie na srodku lecz z 1-1,5cm od osi mostka. Energicznym ruchem rozcina się wzdłuż chrzęstnych przyrostów żeber do mostka. To samo spojenie łonowe w miednicy. Jednym ruchem noża ( wtedy krawędzie mięsni nie są poszarpane)rozcinamy mięśnie udźców i rozchylamy je makxymalnie na bok. Potem wkładamy klingę noża do wewnątrz miednicy od strony jamy brzusznej krawędzią tnącą do spojenia łonowego. Nalezy trafić w miejsce zrostu kości i zdecydowanym ruchem rozpołowić spojenie.

Autor: grandel13  godzina: 08:24
Kol. Kocisko i co z tym opowiadaniem?:) miałeś wrzucić cos ciekawego?:) pozdrawiam grandel13

Autor: KubaG  godzina: 09:10
Kocisko - co do odcinania łba, nie trzeba niczego ukręcać, wystarczy w dobrych miejscach ciąć i nie używa się wtedy w ogóle siły.

Autor: Kocisko  godzina: 09:19
grandel13 Cierpliwości:):) KubaG Zgadza się. Ale potrzeba do tego wprawy dlatego napisałem koledze jak wyzej.