![]() |
Wtorek
14.12.2010nr 348 (1962 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Dziczyzna dla maluchów Autor: Piotr Kukier (BT) godzina: 10:19 W jakimś opracowaniu o hodowli wolierowej bażanta (celem wysiedleń) była rada, żeby padło lisa lub kota strzelonego za dobieranie się do woliery podrzucić do zjedzenia ptakom... Tytułu nie pamiętam, ale podejrzewam, że może to być "Kuraki polne, hodowla i wysiedlanie" wydawnictwo Świat czy Świt... Autor: MARS godzina: 10:24 W takim razie nie powinno się z bażanta robić szynek i kiełbas wędzonych w zimnym dymie bo włośnie giną dopiero w 74 stopniach :D Autor: sanczopanda godzina: 10:48 Czy bażanty gardzą padliną łatwo sprawdzić. Autor: MARS godzina: 11:00 Do dobra, poszperałem po materiałach... Dla ptaków patogenna jest tylko Trychinella pseudospiralis która dla człowieka wykazuje niską patogenność i której na terenie Polski nie stwierdzono. Występująca u naszych dzików T. spiralis nie jest patogenna dla ptaków wobec czego nie są one jej wektorem na człowieka. Autor: ULMUS godzina: 11:08 odkąd zacząłem karmić swoje "padalce" dziczyzną skończyły się alergie. Szamią wszystko , mało tego rwą się jak głupie do trybowania łopatki np. Miło popatrzeć . Co wazniejsze , albo najważniejsze jak dla mnie. Dzieci uczą się przy okazji że mięso nie rośnie w sklepie na półce, że było kiedyś żywym stworzeniem, że w przyrodzie istnieje śmierć i życie jako dwie równorzędne, że dzik ma większe sznanse na przeżycie niż prosiak urodzony w celi śmierci, wychowany w celi śmierci i po roku prowadzony na szafot bez żadnych szans. To ważna wiedza w przypadku kiedy będą musiały kiedyś w życiu spotkać się z ekoidiotami i zachowac normalnośc umysłową w takiej konfrontacji. Nie ma lepszej nauki jak "przez żołądek do rozumu i serca" :). Autor: ULMUS godzina: 12:00 Najlepiej wchodziły: rosół z bażanta, pulpeciki z mielonego mięsa bażanta, sarny, warchlaków - oczywiście same najlepsze kawałki. Mięso bażantów i kaczek drobno krojone w rosole. Potem jak podrosło towarzystow to wszystko to samo co dorośli ze szczególnym uwielbieniem schaboszczaków z dzika i bitek ze schabu i polędwiczek w sosach . Ważne żeby nie przegiąć z przyprawami bo dzieciaki nie lubią na ostro i bardzo nadzwyczaj aromatycznie, wszystko delikatnie. Młoda dziczyzna smakuje dobrze sama w sobie. Autor: Douger godzina: 21:37 Podoba mi się to. |