Niedziela
15.05.2011
nr 135 (2114 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Potrawy z grilla

Autor: postrzałek  godzina: 09:05
Podam przepis, wprawdzie nie na grilla ale też na czasie, bo sezon na lina juz sie zaczął: składniki: lin świeży(ok.1kg) kostka masła, 1 por, pęczek korpu, śmietana do zup i sosów, zioła prowansalskie, papryka(po jednej: żółta, zielona i czerwona), 3średniej wielkości marchwie, cytryna. Sposób przyrządzenia: lina oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cyt. i wstawiamy do lodówki. Papryki kroimy w romby ok 2 cm dł i 1szer. Marchew kroimy w plasterki, papryke i marchew wrzucamy do ciepłej wody i dajemy trochę masła. Dusimy na wolnym ogniu przyprawiajac solą, pieprzem i ziołami prow. Por kroimy w polksiezyce, smazymy na maśle. Później zeszklony por wrzucamy do garnka z odrobina wody i masła i dajemy wcześniej obsmazona rybkę. Dusimy. Robimy sos. Mąkę dajemy do na rozgrzane masło, robimy zasmazke. Wlewamy śmietane, mieszamy zeby nie bylo gródek. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy ziołami prow. Rybę i por pod koniec duszenia mocno skrapiamy sokiem z cytryny. Podawać rybę wyłożona na por, z ryżem na zielono(wymieszany ze szpinakiem). Smacznego;) DB postrzałek

Autor: wosiu  godzina: 10:05
Ja od wielu lat robię mielone z dzika na grillu. Robią naprawdę furrorę wśród moich znajomych. Warto spróbować. Niepowtarzalny smak. Jedna uwaga aby przy odwracaniu nie przebić mielonego, ponieważ wycieknie wtedy sosik ze środka i mogą być suche. pozdrawiam DB