Wtorek
21.06.2011
nr 172 (2151 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Płatki dzikiej róży

Autor: rysioh  godzina: 00:07
Kolego pięta, moje z pierwszego zbioru już suche. Z ostatniego pięknie pachną i też będą na wagę złota. Tyle, że ja używam ich nie na przeziębienia ale niejako przed i przeciw przeziębieniom a tak naprawdę dla zwykłej przyjemności. Do kolacji czy też śniadania rodzinnego idzie do dzbanka garstka bzu, lipy, czasem malisy, mięty. Czasem łyżka miodu. Takie coś to jak dobre wino po dobrym obiedzie - sam Kolega wie... A wracając do róży to... też zasuszona na wietrze i nawet płatki niewiele koloru straciły. DB!

Autor: pięta  godzina: 18:56
Choć temat dotyczył płatków róży podam Szanownym kolegom /a bardzo ten dział i jego uczestników szanuje i cenię / jeden z ciekawych przepisów na świetny napój z baldachów dzikiego czarnego bzu oto on: około 20-25 kwitnących baldachów zagotować w litrze wody po ostudzeniu odcedzić dodać soku z cytryny /5-7 cytryn / następnie 150 gramów miodu akacjowego wszystko wymieszać wlać do butelek po soczkach marchwiowych dla dzieci /mają metalowe zakrętki najlepsze takie o pojemności 0,75 l / spasteryzowawszy ten uzyskany wyciąg mamy świetny i zdrowy napój a la oranżada na długie słotne jesienna-zimowe wieczory i profilaktyczne to to i zdrowe smacznego zachęcam do wykonania takich mini zapasów samo zdrowie i mały stosunkowo koszt wykonania tego zdrowego napoju pozdrawiam DB

Autor: zmora  godzina: 21:41
A ja się dorzucę z kremem z kwiatów dzikiego bzu-same kwiatki smażę pół godziny w czystym smalcu,odcedzam przez gęstą gazę(można dodać kropelkę perfum) dobry do wrażliwej skóry.W zeszłym roku zrobiłam to samo z masłem klarowanym.Też dobry,a może nawet lepszy.