Środa
29.06.2011
nr 180 (2159 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: mięso w słoiku

Autor: Janusz2  godzina: 09:37
Oj leniuszek z Ciebie , nie chciało sie skorzystać z opcji "szukaj" ;) Pytasz - masz: kiełbasa w słoiku (forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&t=6574&i=6614) Pozdrawiam Janusz

Autor: Alus  godzina: 09:38
Myślę, żw Kamil się nie pogniewa jak podam linka do jego smakowitego przepisu (forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=6587&t=6574).Pozdrowionka. DB

Autor: Alus  godzina: 09:42
Byłeś Januszu2 o całą minutę szybszy. Gratki. Pozdrowionka. DB

Autor: Janusz2  godzina: 10:03
ad. Alus Czysty przypadek :) Pozdrawiam Janusz

Autor: Stasio Tygrys  godzina: 10:24
Witam Kolegów pozwole i ja sobie na dwa słowa wszystko się zgadza ale z tym czosnkiem to przesada chyba ze na około miesiąc bo potem to zakiśnie ja robię to troche inaczej a mianowicie miele na drobnym sitku dodaje troche zmielonej sloninki mieszam z sola na słoik o9l daje lyzeczke od herbaty ,listek laurowy ziele i pieprz w ziarenkach i setke wody po to zeby sie zrobiła przepyszna galaretka to zakrecam wkładam do parnika wchodzi mi tam 17 takich sloików i gotuje to około 3 godzin po czym można na tym zakończyć bądz pozostawic na 24h. i ponownie zagotowac na drugi dzień tez okolo 2 godz. tak samo robie mięso kroje jak na gularz i tak samo robie mięso z dziczyzny jak i świnskie takie słoiki mogą stać nawet i kilka lat a kol. jurek 123 wie to najlepiej jak to kiedyś się robiło jak nie było lodówek pozdrawiam i zyczę SMACZNEGO DB.

Autor: DZIADBOJ  godzina: 11:58
mięso do słoika przygotować należy tak jak kiełbase z dzika , ale należy pamiętać ,żeby czasem nie dać cebuli , bo lubią potem słoiki puszczać ! Słoik 0,9 gotować 2 godziny. pamiętać, aby nie był cały zanurzony we wodzie - tak 3/4 słoika w leniwie parkoczącym wrzątku. Jakiś czas temu robiłem kiełbasę w słoiki : do średniego parnika przeznaczonego jedynie do dziczyzny weszlo mi o ile pamiętam 23 słoiki . Jest to ciekawe urozmaicenie , ponieważ "masa mięsna" jest taka sama jak na kiełbę do wędzenia , a mimo wszystko wychodzi inna w smaku i konsystencji . warte polecenia.

Autor: mokrzec  godzina: 13:16
Dzięki koledzy na pewno spróbuję podczas najbliższego wędzenia zrobic jakąś niewielką ilośc i zobacze jak wyjdzie. Mam jeszcze pytanko. Czego dodac, żeby mięso było ścisłe i nie rozpadało się? DB

Autor: Alus  godzina: 14:56
ad. mokrzec Skórki wieprzowe i ten dosyć długi czas pasteryzacji zrobią swoje. Będzie dosyć "ścisłe". Pozdrowionka. DB

Autor: mokrzec  godzina: 23:29
Z tego co widzę t na słoik 0,9l gotujemy 2 godziny. Czyli słoik 0,5l należy gotowac godzinę? Jaka powinna byc temperatura. Tak jak przy parzeniu kiełbasy ok 80 stopni? Jestem ciekaw jak to wyjdzie nigdy czegoś takiego nie jadłem ani nawet nie widziałem. Chcę spróbowac z ciekawości. DB