Czwartek
11.08.2011
nr 223 (2202 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pakowanie próżniowe.

Autor: Darek.33  godzina: 14:29
Wiele lat temu kupiłem urządzenie krups vacupack odsysające powietrze i zamykające woreczki termicznie. Nie do końca jest to pakowarka próżniowa ale nie wyobrażam sobie przechowywania mięsa bez zapakowania w ten sposób . Pakujemy nie tylko mięso, grzyby ,owoce, pierogi i właściwie wszystko co idzie do zamrażarki. Co do woreczków to można kupić oryginalny rękaw ale wychodzi znacznie drożej . Ja używam zwykłych woreczków do mrożenia które można dostać w różnych rozmiarach i w ten sposób dopasować do wielkości pakowanego towaru . Pozdrawiam DB

Autor: remington700  godzina: 15:41
Witam. A więc woreczki nie muszą pochodzić od konkretnego urządzenia? Pytam gdyż czasem różnie bywa z nabyciem itp. Ile czasu trwa zapakowanie np. czterech po ćwierć kilograma porcji mięsa? Darz bór.

Autor: Darek.33  godzina: 17:15
Można używać nawet najzwyklejszych woreczków śniadaniowych takich używam do krótkiego mrożenia . Czym cieńszy woreczek tym " zgrzanie " połączenie słabsze. Dlatego lepsze są woreczki trochę grubsze . Najważniejszą sprawą jest odpowiednie wkładanie do woreczka , nie można zabrudzić ani zmoczyć miejsca zgrzewania. Zabrudzone, mokre miejsce będzie przepuszczało powietrze . Jeżeli chodzi o czas zapakowania czterech porcji mięsa to podejrzewam że nikt takich pomiarów nie robił ale nie zajmuje to dużo czasu . DB

Autor: marcino  godzina: 18:12
Nie wiem czego używa kol. Marek ale w urządzeniach gdzie z woreczka odsysane jest powietrze pakować sosów nie można - tylko produkty stałe - tak żeby pompa tego nie zassała. Z próżnią to to nie ma nic wspólnego ale mięso zapakowane w ten sposób wygląda efektownie. Używam takiego urządzenia kupionego w Aldim za 80 PLN - 150 WAT i działa świetnie w Łowcu takie kosztuje ponad 400 ( dokładnie to samo na ul Kolejowej w Poznani ok 300 ) Z woreczkami też nie ma problemu, na Allegro tego zatrzęsienie. Pozdrawiam

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 22:26
Kolego marcino, nie chciałem wchodzić w rozwinięcie tematu bo trzeba by było trochę posiedzieć i popisać. Zupy i sosy lub nawet gotowe dania należy przechowywać w dostosowanych do tego naczyniach plastykowych w kształcie cylindrów, na wieczku tego cylindra znajdują się zawory ciśnieniowe jeden podłącza się za pomocą specjalnego wężyka do Food Saver’a i wypompowuje się pompą próżniowa powietrze z pojemnika, natomiast drugi zawór służy do wpuszczenia powietrza do środka cylindra w celu dostania się do zawartości tego pojemnika. Natomiast jeśli chodzi o worki, te urządzenie, które ja posiadam wymaga specjalnych worków w celu odpompowywania z nich powietrza. Worki całkiem gładkie nie mogą być stosowane do tego urządzenia. Ten wymóg spowodowany jest kształtem i konstrukcja pompy próżniowej która znajduje się w tym urządzeniu. Pozwoliłem sobie do tego tekstu dołączyć jedną z wielu stron internetowych gdzie takie lub podobne urządzenie można nabyć. klik (www.cayneshousewares.com/product.php?productid=7596&cat=0&page=1) Pozdrawiam DB